Niski vodostaji otežavaju rečni transport

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Okt.2018, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niski vodostaji otežavaju rečni transport

Vodostaji Dunava, Save i Tise kod Titela od danas do srede biće oko ili ispod niskih plovidbenih nivoa, upozorio je Republički hidrometeorološki zavod.

Nivo Reke Save je u opadanju, a prema rečima ovdašnjeg direktora Vodoprivrednog preduzeća Sava čim je Mitrovica na plus 50 to znači obustavu rečnog saobraćaja,te da plove samo brodovi u lokalu.

Vodostaj reke još od juna meseca je u opadanju, tako da nema brodova u tranzitu. Ovde se vrši i granična kontrola >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << plovila koja plove prema Bosni i Hrvatskoj, a prema podacima iz Lučke kapetanije u Sremskoj Mitrovici trenutni rečni saobraćaj svakako će ugroziti i privredu.

Sremskomitrovačko preduzeće Luka Leget, koje se bavi eksploatacijom peska, šljunka i isključivo rasutog tereta i to na četiri lokacije duž obale, saobraća rekom smanjenim kapacitetom i na sopstvenu odgovornost.

Sutra se očekuje blagi porast nivoa vode pa će vodostaj iznositi plus 20, a potom opet sledi stagnacija.

U Luci Novi Sad kažu da u poslednjih 30 godina nije zabeležen tako nizak vodostaj Dunava, te da se rečni saobraćaj zbog toga odvija sa ograničenjima.

Opširnije, Milijana Kočić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.