Izvor: Press, 14.Jun.2018, 18:35

Vodič za roditelje: Ako niste uspeli da upišete dete u vrtić ovo su vaše jedine opcije

Vodič za roditelje: Ako niste uspeli da upišete dete u vrtić ovo su vaše jedine opcije

Roditelji mališana koji nisu na spisku primljenih imaju više opcija
Foto: Screenshot
Predškolske ustanove u ponedeljak su objavile preliminarne liste primljene dece u jaslene i vrtićke grupe. Kako je ove godine za 7.512 mesta pristiglo oko 19.500 zahteva, roditelji su se našli u različitim situacijama, ali sa istim pitanjem - šta dalje?

Vaspitačici Jeleni nije se svidelo šta >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << deca uče u vrtiću, pa je sama samcijata napisala knjigu za njih (FOTO) (VIDEO)
PRIMLJENI U VRTIĆE 
Iako su objavljene tek preliminarne liste, roditelji mališana već mogu da odahnu, jer u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu grada Beograda kažu da je "preliminarna lista primljenih konačna za one koji su primljeni". Sa nje, kako ističu, deca mogu biti ispisana samo po zahtevu roditelja, recimo, ako su konkurisali za više ustanova.
U Sekretarijatu ističu da sistem upisa organizuje sama predškolska ustanova, pa se roditelji u svakoj od njih mogu detaljno informisati o narednim koracima.
Iako su objavljene tek preliminarne liste, roditelji mališana već mogu da odahnu Foto-ilustracija: Pixabay

- Neke ustanove telefonom obaveštavaju roditelje upisane dece kada mogu doći da potpišu ugovor, dok neke uz listu primljene dece odmah istaknu i obaveštenje o svim daljim koracima: kada počinje adaptacija deteta, kada se potpisuju ugovori, kada će se održati prvi roditeljski sastanak sa temom upoznavanja organizacije rada i pravilima konkretnog vrtića i drugo - objašnjavaju u Sekretarijatu.
TRI OPCIJE ZA ODBIJENE 
S druge strane, roditelji mališana koji nisu na spisku primljenih imaju više opcija.
- Oni mogu podneti žalbu do 20. juna, odnosno nedelju dana kasnije za PU "11. april" na Novom Beogradu. Takođe, mogu uzeti odbijenicu sa kojom uz subvenciju Grada Beograda do 80 odsto od ekonomske cene vrtića mogu upisati dete u neki od privatnih vrtića, ili, mogu čekati na poziv iz državne ustanove, kada se oslobodi mesto u vrtiću ili se otvori nov - objašnjavaju u Sekretarajatu za obrazovanje i dečju zaštitu.
Roditelji mališana koji nisu na spisku primljenih imaju više opcija Foto-ilustracija: Pixabay

Da nisu sve nade izgubljene, ukazao je gradski sekretar za obrazovanje Slavko Gak.
- Sekretarijat će odobriti dodatnih 20 odsto mesta tokom leta u ustanovama - naveo je on i napomenuo da će do septembra roditelji koji su se prijavili na više mesta moći da se opredele u koju će ustanovu upisati dete, te da će se nakon toga formirati konačne liste.
SA ODBIJENICOM U PRIVATNI VRTIĆ 
Roditelji koji žele da iskoriste olakšice koje pruža grad za upis mališana u privatni vrtić, pravo na refundaciju vrtića stiču sa odbijenicom koju mogu da zatraže u predškolskoj ustanovi.
- Pošto izaberu privatni vrtić i potpišu ugovor, sa tom dokumentacijom papire podnose Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu kako bi se evidentirali za povraćaj novca - kažu u Sekretarijatu.
Roditelji koji žele da iskoriste olakšice koje pruža grad za upis mališana u privatni vrtić Foto-ilustracija: Pixabay

PRIMLJENI U DRŽAVNI, ZAINTERESOVANI ZA PRIVATNI
Ipak, to ne mogu da učine roditelji mališana koji su primljeni u državne vrtiće.
- Odbijenicu mogu da dobiju samo roditelji koji nisu uspeli da upišu dete u državni vrtić zbog čega Grad refundacijom dela troškova za boravak u privatnom, izlazi u susret - ističu u Sekretarijatu za obrazovanje.
ODBIJENI ZA KOJE NEMA MESTA U PRIVATNOM VRTIĆU 
Neretko, roditelji konkurišu za državne vrtiće sa željom da dete uz odbijenicu upišu u obližnji privatni vrtić. Međutim, može se desiti da su i u njemu sva mesta popunjena i u tom slučaju, oni moraju naći drugi. U Sekretarijatu za obrazovanje ističu da se Grad ne meša u izbor roditelja, već je samo važno da je željeni privatni vrtić na spisku od 273 akreditovana vrtića koji su u sistemu refundacije.
Roditelji konkurišu za državne vrtiće sa željom da dete uz odbijenicu upišu u obližnji privatni vrtić Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Predsednica Udruženja privatnih vrtića Dušanka Tasić ističe da će tačni podaci o broju raspoloživih mesta biti poznati za nekoliko dana.
- Prema prvim informacijama u svim vrtićima ima slobodnih mesta, samo se njihov broj po ustanovama razlikuje. Čini mi se da je najveća gužva na teritoriji opštine Stari grad - ističe ona.

Nastavak na Press...


Pročitaj ovu vest iz drugih izvora

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.