Izvor: RTS, 03.Dec.2020, 19:32

Vlada predložila promene Ustava u oblasti pravosuđa

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici predlog za promenu Ustava Republike Srbije u delu koji se odnosi na sudove i javna tužilaštva, kao i Akcioni plan za sprovođenje strategije razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji za period 2020–2025. godine.
Predlogom za promenu Ustava u delu koji se odnosi na sudove i javna tužilaštva, Vlada Srbije i Ministarstvo pravde potvrdili su opredeljenost u sprovođenju reformskih procesa i ispunjavanju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << aktivnosti iz revidiranog Akcionog plana za poglavlje 23, saopšteno je iz Vlade.

Predlog se odnosi na promene odredbe člana 4 Ustava i odredbe koje se odnose na sudove i javna tužilaštva (članovi 142–165).
Shodno tome, menjaju se i odredbe člana 99 – Nadležnost Narodne skupštine, člana 105 – Način odlučivanja u Narodnoj skupštini i člana 172 – Izbor i imenovanje sudija Ustavnog suda.
Promena Ustava u delu pravosuđa neophodan je korak u daljem osnaživanju vladavine prava i daljem usklađivanju sa evropskim pravnim tekovinama i standardima.
Usvojen Akcioni plan za sprovođenje strategije razvoja sistema javnog informisanjaVlada Srbije usvojila je Akcioni plan za sprovođenje strategije razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji za period 2020–2025. godine, u periodu 2020–2022. godine.
Strategijom je predviđeno donošenje dva akciona plana radi ostvarivanja predviđenih aktivnosti - za prvi akcioni plan predviđeno je da se donese za period od 2020. do 2022. godine, a za drugi za period od 2023. do 2025. godine.
Nakon isteka perioda važenja prvog trogodišnjeg akcionog plana, biće izrađen izveštaj o rezultatima njegovog sprovođenja i realizaciji aktivnosti predviđenih planom.
Primenom Akcionog plana, implementacijom Medijske strategije, kao i izradom seta novih medijskih zakona, rukovodiće Ministarstvo kulture i informisanja.
Cilj strategije je unapređenje sistema javnog informisanja koji garantuje slobodu izražavanja, slobodu medija, bezbednost novinara, medijski pluralizam, razvijeno medijsko tržište i osnaženu medijsku profesiju.
Usvojen Zaključak o uspostavljanju privremenog projekta – Kartica pogodnosti "Za naše heroje"Članovi Vlade usvojili su Zaključak o uspostavljanju privremenog projekta – Kartica pogodnosti "Za naše heroje" za zaposlene, radno angažovane i volontere u kovid sistemu, kojima su omogućene odgovarajuće olakšice zbog otežanih uslova života i rada tokom pandemije.
Uvođenjem ove kartice biće moguće ostvariti pogodnosti prilikom plaćanja roba i usluga kod privrednih društava, pravnih lica, preduzetnika, ustanova i partnerskih kompanija sa kojima će biti potpisan protokol o saradnji.
Pored toga, nosioci kartice imaće i prednost pri ostvarivanju prava i dobijanju usluga u državnim institucijama, javnim preduzećima, lokalnim samoupravama i ustanovama socijalne zaštite.
Kartica će biti personalizovana i moći će da se koriste na celoj teritoriji Srbije, bez obzira na mesto prebivališta korisnika.
Program podrške "Za naše heroje" realizuje se u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).
Mere i aktivnosti vezane za karticu pogodnosti "Za naše heroje" biće privremenog karaktera, odnosno oročene su trajanjem pandemije koronavirusa.
Vlada Srbije pozvala je sve zainteresovane da se kao partneri uključe u program "Za naše heroje", svako u okviru svojih mogućnosti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VLADA DONELA ODLUKU: Usvojen predlog promene ustava

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Dec.2020

Vlada je potvrdila čvrstu opredeljenost u sprovođenju reformskih procesa..Vlada Srbije usvojila je danas predlog za promenu Ustava u delu koji se odnosi na sudove i javna tužilaštva i druge posledične delove najvišeg opšteg pravnog akta...Kako se navodi u saopšenju sa današnje sednice Vlade,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Usvojen Akcioni plan za Medijsku strategiju

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 04.Dec.2020, 17:29

Na sednici Vlade Srbije juče je usvojen Akcioni plan za Strategiju razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji za period od 2020. do 2025. godine..Primenom Akcionog plana, implementacijom Medijske strategije kao i izradom seta novih medijskih zakona rukovodiće Ministarstvo kulture i informisanja...Cilj...

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.