Vlada ukida 20 agencija: Zaposleni neće dobiti otkaz, ali će plate biti smanjene

Izvor: Blic, 13.Sep.2012, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada ukida 20 agencija: Zaposleni neće dobiti otkaz, ali će plate biti smanjene

Vlada Srbije ni ove nedelje neće ukinuti suvišne agencije, a kako saznaje “Blic”, njihovom gašenju isprečili su se proceduralni problemi. Gotovo svi zavodi, uprave i direkcije osnovani su donošenjem posebnih zakona koji će pre ukidanja ovih tela morati da budu promenjeni u Skupštini.

Prvobitno je bilo planirano da se odluka o prestanku rada 20 od ukupno 136 agencija usvoji na sednici Vlade prošle nedelje, ali je to prolongirano za sedam dana. Gotovo je izvesno da ni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u petak neće biti ukidanja suvišnih tela.

- Postojala je namera da se to uradi, ali je procedura mnogo složenija nego što smo mislili. Skoro svaka agencija osnovana je donošenjem zakona i oni moraju da se menjaju da bismo ih ukinuli - navodi naš izvor iz Vlade Srbije.

“Blic” je imao uvid u zaključak koji je nedavno usvojila Vlada, a koji predviđa ukidanje 20 agencija, direkcija, fondova i uprava. Prva na spisku je Agencija za zaštitu životne sredine, koja je osnovana donošenjem istoimenog zakona. Slično je i sa Fondom za zaštitu životne sredine, koji će takođe biti ugašen, kao i sa Agencijom za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearne sigurnosti.

Gašenje „Plovputa“

U Direkciji za vodne puteve “Plovput” koja se nalazi na listi tela čije gašenje je u planu kažu za “Blic” da odluka nije logična.

- To bi bilo isto kao kada biste ukinuli Agenciju za kontrolu letenja. Prosto, brodovi ne bi imali informacije o raspoloživim dubinama, kao i o pozicijama plovnog puta budući da cela reka nije plovna. To bi moglo da dovede do ugrožavanja bezbednosti - kaže za “Blic” direktorka “Plovputa” Žaneta Ostojić Barjaktarević.

Osim ukidanja viška fondova, direkcija i uprava, u planu je i spajanje još sedam tela, poput Ratela i Republičke agencije za poštanske usluge. Ipak, u vrhu vlasti smo čuli da je ovo tek početak.

- Možda na kraju neke od agencija koje su na spisku ne budu ukinute, ako nas neko ubedi u opravdanost njihovog postojanja. Sa druge strane, broj tela koja se ukidaju može značajno i da poraste - kaže sagovornik “Blica”.

Već na prvi pogled vidi se da među telima kojima preti gašenje za sada nema nekih kojima je tu mesto. Tako, na primer, Ministarstvo prosvete još ne želi da se odrekne ni Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, ni Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, iako im se očigledno nadležnosti podudaraju.

Nije jasno ni čemu postojanja Uprave za šume, Uprave za zaštitu bilja, Budžetskog fonda za šume ili Direkcije za građevinski inženjering i Građevinske direkcije Srbije.

Iako zapošljavaju veliki broj ljudi i podrazumevaju velike troškove, u Ministarstvu finansija kažu da zaposleni iz ovih organa neće biti otpušteni.

- Glavne uštede biće ostvarene tako što će zaposlenima u tim agencijama plate biti smanjene kada budu raspoređeni u druge institucije. Agencije su do sada mogle samostalno da definišu visinu zarada zaposlenih, tako da su njihove plate bile za 20 do 30 odsto veće u odnosu na zarade zaposlenih na sličnim radnim mestima. Maksimalna direktorska plata biće 160.000 - kaže Milica Bisić, savetnica u Ministarstvu finansija.

Predlozi za ukidanje agencija

- Agencija za zaštitu životne sredine

- Agencija za energetsku efikasnost

- Agencija za hemikalije

- Agencija za upravljanje lukama

- Zavod za socijalno osiguranje

- Direkcija za vodene puteve “Plovput”

- Direkcija za železnice

- Direkcija za građevinski inženjering

- Fond za zaštitu životne sredine

- Kompenzacioni fond Republike Srbije

- Republička agencija za stanovanje

- Uprava za igre na sreću

- Devizni inspektorat

- Agencija za rudarstvo

- Republički zavod za socijalnu zaštitu

- Agencija za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije

- Direkcija za izgradnju i razvoj Kolubarskog okruga pogođenog zemljotresom

- Agencija za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije

- Nacionalna turistička razvojna korporacija

- Zavod za proučavanje kulturnog razvoja

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.