Vlada poništila konkurs za naučnoistraživačku delatnost

Izvor: RTS, 06.Maj.2016, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada poništila konkurs za naučnoistraživačku delatnost

Na današnjoj sednici Vlada Srbije je poništila konkurs za finansiranje naučnih projekata, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić. Kao moralni čin zbog neuspeha konkursa, ponudiće ostavku premijeru. Naučnici ne treba da strahuju za svoje prihode, ističe Verbić.
Novi konkurs neće biti otvoren dok se ne formira Nacionalni savet za nauku, koji nije mogao da bude formiran >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zbog izbora - jer je bilo kratko vreme od donošenja novog zakona, rekao je ministar Srđan Verbić na konferenciji za medije.

Savet može teorijski da bude imenovan i u tehničkom mandatu vlade, ali će to verovatno sačekati novu vladu.
Odgovarajući na pitanja novinara, ministar je rekao da preuzima odgovornost za neuspeh konkursa i da će ponudi ostavku premijeru. To vidi kao moralni čin” - ukoliko je to izvodljivo imajući u vidu da je vlada u tehničkom mandatu.
“"Na današnjoj sednici vlade većinom glasova je poništen konkurs za naučnoistraživačke projekte. Očigledno je da ne možemo da očuvamo i ljudski kapacitet, plate svih zaposlenih u nauci i da istovremeno podignemo kvalitet i kompetitivnost nauke"”, rekao je Verbić.  
Već u ponedeljak ministar će razgovarati sa predstavnicima svih relevantnih institucija koji mogu da doprinesu kreiranju sledećeg novog konkursa.
Verbić je istakao da će privremeno finansiranje projekata biti na snazi pošto je na osnovu odluke vlade jasno da se finansiranje produžava.
“Potrebno je da se ta odluka potvrdi u skupštini kada bude formirana, tako da naučnici ne treba da strahuju za svoje prihode do sledećeg konkursa”, rekao je Verbić.
Poručio je da bez kompetitivnosti nauka ne može da napreduje i da je nužno izdvajanje više sredstava za tu namenu.
“Ko god radio sledeći konkurs mora da radi sa većim novčanim fondom”, naveo je Verbić i napomenuo da je na sednici vlade dobio podršku pojedinih ministara, ali nije želeo da precizirao ko ga je sve podržao po pitanju konkursa.
“Ne mogu da budem protiv onoga što je moj tim radio u prethodne dve godine”, dodao je Verbić.
Prema njegovim rečima, kada je rađen prethodni konkurs za nauku bilo je oko 11.500 istraživača, dok sada ima oko 18.000 ljudi koji mogu da se prijave.
“Budžet je isti kao i pre šest godina, što znači da nema novca za sve, ali i da je zabrinutost za egzistenciju istraživača na mestu, jer novca nema dovoljno”, kaže Verbić.
Prema njegovim rečima, na vladi je rečeno da je rešenje u tome da se otvori još neki konkurs i da se nauka finansira različito, odnosno samo oblasti koje zaista jesu kompetitivne, dok one koje nisu treba da budu finansirane iz budžeta nekih drugih ministarstava pošto ne mogu da dostignu visok međunarodni nivo.
Ministar kaže da je već dogovoreno sa Ministarstvom poljoprivrede da finansiraju određena istraživanja.
“Bio sam protiv odluke vlade da se poništi konkurs. Trudili smo se da napravimo najbolji mogući program za istraživanje i najkorektniji konkurs, ali sa ovim budžetom to nije moglo da se izvede. Već koliko sutra radimo na novom konkursu”, istakao je Verbić.
Dodao je da je na konkursu bilo više od 800 prijavljenih predloga projekata.
Konkurs za naučnoistraživačke projekte je raspisan 12. aprila, i trebalo je da traje 30 dana, a Akt o vrednovanju, izboru, finansiranju i praćenju projekata, donesen je nekoliko dana ranije.
Nakon toga, Vlada Srbije pripremila je dokument o poništavanju Akta o vrednovanju naučnih projekata i Konkursa za odabir istraživačkih projekata, koji bi bili finansirani iz Republičkog budžeta.
Kao razlog za poništavanje navedeno je da nije uvažena pravna procedura i da konkurs, objavljen na sajtu Ministarstva prosvete, nije u skladu sa drugim zakonima i Ustavom.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.