Vlada FBiH: Utvrđen budžet od 2,5 milijardi KM za 2016.

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Nov.2015, 22:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada FBiH: Utvrđen budžet od 2,5 milijardi KM za 2016.

SARAJEVO - Na sjednici Vlade Federacije BiH utvrđen je nacrt budžeta za 2016. godinu. Na dnevnom redu našao se i prijedlog odluke o izdavanju obveznica kako bi se nadomjestio manjak od 200 milona maraka koje nisu dostavljene od MMF-a.

U Vladi FBiH optimizam. Najdalje do polovine 12. mjeseca očekuju usvajanje budžeta za 2016. Danas je utvrđen nacrt i Zakon o njegovu izvršenju i uskoro bi se mogao naći u parlamentarnoj proceduri.

"Planirani iznos je od 2.533.862.123 >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << KM, što je za 185,4 miliona KM ili 7,9 odsto više nego u 2015. godini. Utvrđen je i Nacrt zakona o izvršavanju budžeta FBiH.

Uzimajući u obzir podatke o izvršenju budžeta FBiH za prvih šest mjeseci 2015 godine, te na temelju projekcija Federalnog ministarstva financija, prihodi od poreza iznose 1.440,6 miliona KM i povećani su za oko 129,7 miliona KM u odnosu na budžet za 2015. godinu.

Neoporezovani prihodi iznose 381,3 miliona KM i takođe su povećani za oko 47,3 miliona KM", izjavila je Jelka Miličević, ministrica finansija i dopremijerka FBiH.

Planirana su sredstva po osnovu primljenih podataka od finansijske imovine i zaduživanja u iznosu od 712 miliona KM, što predstavlja povećanje ove stavke za 38 miliona KM u odnosu na budžet za 2015. godinu. Ranija zaduženja koja su bila s grejs periodima dolaze na naplatu.

(NN/N1)

Što se tiče kreditnih zaduženja, odnosno sredstava od 200 miliona maraka izostalih od MMF-a, danas su razmotrane tri odluke o emitiranju obveznica.

Nacrtom budžeta planirana su i sredstva od 50 miliona KM za finansirenje prvog zaposljenja te za uvezivanja radnog staža. Vlada je danas donijela i Uredbu o prihodima po osnovi naknada za priređivanje igara na sreću, kojim će se uz ostalo finansirati programi i projekati koji se odnose na liječenje i rehabilitaciju teško oboljele djece i mladih koje je jedino moguće izvan BiH.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.