Vlada CG odbacila zahtev opozicije za poništenje izbora

Izvor: Blic, 26.Apr.2013, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada CG odbacila zahtev opozicije za poništenje izbora

Vlada Crne Gore odbacila je danas kao neprihvatljiv i pravno neutemeljen zahtev opozicije za poništenje predsedničkih izbora i raspisivanje novog glasanja za šefa države. Političke tenzije nakon izbora u Crnoj Gori

Vlada Crne Gore je na sednici, kojoj je predsedavao premijer Milo Đukanović, ocenila da su predsednički izbori održani 7. aprila sprovedeni u skladu sa zakonom i međunarodnim standardima.

Zahtev za donošenje posebnog zakona kojim bi se rezultati >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << predsedničkih izbora proglasili nevažećim i ponovili izbori nije prihvatljiv, niti pravno moguć, jer bi se time suštinski poništila izborna volja građana i tako urušio pravni poredak države, navodi se u saopštenju sa sednice Vlade Crne Gore.

Vlada Crne Gore je konstatovala da je donošenjem odluka nadležnih državnih organa postupak izbora za crnogorskog predsednika završen.

Ne postoje formali, ni suštinski razlozi, niti pravne mogućnosti za ponavljanje izbora za predsednika države, navodi se u saopštenju crnogorske vlade.

U Crnoj Gori i dalje traje politička kriza nakon predsedničkih izbora na kojima je, prema rezultatima Državne izborne komisije, pobedio predsednički kandidat DPS-a i aktuelni šef države Filip Vujanović, dok Izborni štab Miodraga Lekića ne priznaje te rezultate i traži nove izbore.

Opozicija je na protest 20. aprila u Podgorici zatražila od predsednika parlamenta Ranka Krivokapića, premijera Mila Đukanovića i stranaka vladajuće koalicije da se usvoji poseban zakon kojim bi se poništili rezultati predsedničkih izbora održanih 7. aprila i raspisalo novo glasanje za šefa države.

Oni su zatražili i da se dvotrećinskom većinom izabere državni tužilac Crne Gore, da se krivično-pravno procesuiraju akteri afere Snimak i sprovede parlamentarna istraga o tom slučaju.

U suprotnom, opozicija je najavili organizovanje novog protesta.

Demokratski front, čiji je Lekić lider, odlučio je ranije da do daljnjeg bojkotuje rad crnogorskog parlamenta, dok su ostale opozicione stranke Socijalistička narodna partija i Pozitivna Crna Gora saopštila da će prisustvovati sednicama Skupštine.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.