Viteški festival podno zidina manastira Manasija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Avg.2019, 11:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Viteški festival podno zidina manastira Manasija

Viteški festival Just Out - Manasija održaće se ove godine od 23. do 25. avgusta podno zidina manastira Manasija u znak sećanja na 6 vekova od kada je despot Stefan Lazarević sagradio jedno od najlepših srednjevekovnih zdanja sa crkvom Svete Trojice, 139 mašikula i 11 kula, najavili su danas organizazatori.

Beli Orlovi, vitezovi iz Srbije, biće domaćini viteškim timovima i saborcima iz više od dvadeset država, iz Francuske, Rusije, Ukrajine, Rumunije, Bugarske, Mađarske, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Republike Srpske, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Češke, Slovačke, Turske,Austrije,

Danske, Švedske, Norveške, Belgije, Italije, Austrije, Jermenije, Sudana, Japana, Irana.

Svi će oni svojom viteškom opremom, odećom, oružjem i veštinama demonstrirati srednjevekovno borenje, kao i ondašnji način života u viteškom selu koje će biti sagrađeno podno zidina manastira Manasija i uz levu obalu rečice Resave.

Najveće iznenađenje očekuje najmlađe u okviru dečjeg sela koje će organizovati Vojvođanska banka, partner festivala.

Deca će moći da učestvuju u streličarskoj radionici gde će ih naši najuspešniji streličari, poput, Vuka Martinovića, Luke Martinovića, Željka Sekulića i mnogih drugih uvesti u osnove ovog sporta.

Ova aktivacija će biti organizovana u saradnji Vojvođanska banke i Olimpijskog komiteta Srbije. Mališane očekuje i niz drugih radionica, fotografisanje i puno iznenađenja u duhu vremena kada su živeli prinčevi i princeze. Vladimir Blagojević, direktor rekao je da "Just Out - Manasija" jedinstvena turistička i sportska priredba.

"Posetioci našeg festivala su svi članovi jedne porodice, kao i pojedinci bez obzira na pol, uzrast, obrazovanje, nacionalnost. Svi pođednako uživaju u borbama, vitešstvu, pravilima borenja koja se zasnivaju na časti i junaštvu", kaže Blagojević.

Pratećim pogramom ovogodišnjeg Just Out festivala, organizatori su spojili moderno i srednjovekovno, tako da će publika uživati u muzičkom izvođenju Ivane Žigon, Balkanike, ženskog tria "Na izvoru", sastava Srpski pojci , ansamblima francuskih i bugarskih izvođača srednjevekovne muzike, kao i u kulturno-umetničkom programu ostalih učesnika koji će nastupiti prve i druge večeri na velikoj festivalskoj bini.

Streličarstvo, bacanje sekire, bacanje koplja, jahanje, soft HMB (mačevanje za decu), grčarska radionica, okloparska radionica, srednjovekovne društvene igre, izložba oklopa i oružja, kaligrafija, heraldika, sarački zanati, srednjovekovni obućari, tkačka radionica, kamp eksperimentalne arheologije, srednjovekovna muzika i ples...samo su deo aktivnosti koje će posetioci festivala moći da vide i upražnjavaju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ne znate gde ćete za vikend? Posetite ovu jedinstvenu turističku i sportsku priredbu

Izvor: B92, 19.Avg.2019

Viteški festival Just Out - Manasija održaće se ove godine od 23. do 25. avgusta podno zidina manastira Manasija u znak sećanja na šest vekova od kada je despot Stefan Lazarević sagradio jedno od najlepših srednjovekovnih zdanja sa crkvom Svete Trojice, 139 mašikula i 11 kula

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.