Viteške borbe najavile međunarodni festival podno zidina Manasije

Izvor: RTS, 26.Jun.2019, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Viteške borbe najavile međunarodni festival podno zidina Manasije

Just Out - najveći viteški festival u Srbiji, koji se u avgustu održava ispod zidina manastira Manasije kod Despotovca, prošle godine posetilo je 120.000 ljudi. To je organizatore motivisalo da već počnu pripreme za ovogodišnji koji će, kako najavljuju, imati dosta novina.
Ovako je bilo prošle godine, 600 vitezova iz više od dvadeset zemalja, u znak sećanja na 600 godina od kada je despot Stefan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Lazarević sagradio jedno od najlepših srednjovekovnih zdanja. 

Tokom tri festivalska dana bilo je sadržaja za sve uzraste - od viteških borbi i srednjovekovnih specijaliteta do radionica za decu.
"Ove godine će broj boraca, nakon održanog svetskog prvenstva u Smederevu biti znatno veći na samom megdanu", najavljuje Vladimir Blagojević, direktor Festivala, "u tom smislu će atrakcija biti veća za brojnu publiku koja je gledala taj turnir u dnevnom terminu u viteškom selu. Napravili smo neke novitete za decu, strip, radimo na maskoti zmaja."
Domaćini festivala su "Beli orlovi", vitezovi iz Srbije koji će ugostiti saborce iz dvadesetak zemalja, prvi put i goste iz Turske i skandinavske vikinge.
Bojan Tasić, iz Udruženja "Beli orlovi", veruje da će nadmašiti broj učesnika pod oklopima, kojih je prošle godine bilo šeststo:
"Bilo je ukupno oko hiljadu učesnika na festivalu, nadamo se sa povećanjem broja zemalja da ćemo imati daleko veći broj učesnika."
Turistička organizacija opštine Despotovac tokom cele godine ozbiljno se priprema za ovu manifestaciju. Veliki broj posetilaca tokom proteklih godina obavezuje da propusta u organizaciji ne sme da bude.
"Verujemo da ove godine, sa uređenom pešačkom stazom i ostalom infrastrukturom koju je pripomogao međunarodni viteški festival, verujemo da su opština Despotovac i Gornja Resava spremne za ovogodišnju turističku sezonu i za Međunarodni viteški festival", kažeAna Bogdanović, direktorka "Resavske pećine".
Festival Just Out ove godine biće održan od 23. do 25. avgusta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.