Vinsent van Gog − neprepoznati talenat genija

Izvor: Studnel.com, 30.Mar.2016, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vinsent van Gog − neprepoznati talenat genija

Vinsent van Gog je jedan od najpoznatijih umetnika na planeti. Njegove slike su postale prepoznatljive širom sveta. Van Gog je rođen 1853. godine, a detinjstvo je proveo u Holandiji. Odgajan je u religioznoj porodici, a otac mu je bio sveštenik. Kada je završio školu, on je po ugledu na svog ujaka postao trgovac umetninama. Na početku učeći o trgovini u Holandiji, a kasnije radeći u Engleskoj i Francuskoj, postao je uspešan u ovom poslu. Međutim, brzo mu je to dosadilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << i izgubio je interes za trgovinu. Nakon povratka svojoj kući, Vinsent je počeo da studira teologiju. Iako strastven i zanosan, on nije uspeo da položi testove. Bio je inteligentan, sposoban da govori nekoliko jezika, ali nije mislio da je latinski pravi jezik za propovedanje. Tokom ovog perioda, radio je kao misionar u rudarskoj zajednici, radeći sa vrednim, siromašnim i običnim ljudima.
Kako je njegov razvoj u svetu sveštenika počeo da opada, tako su njegova interesovanja za ono što se nalazi svuda oko njega počela da rastu. Njegov umetnički život je otpočeo. Godine 1880, sa svojih 27 godina, upisao je Kraljevsku akademiju finih umetnosti u Briselu. Sledeće zime, živi u Amsterdamu gde se i zaljubio, završio sa slomljenim srcem i otpočeo rad sa bojama i platnom. Idućih nekoliko godina bile su za njega uspešne i u slikarstvu, ali i u ljubavi. Vinsentovo prvo značajno delo bila je slika Potato Eaters, naslikana 1885. godine. U to vreme još uvek nije imao sreće u ljubavi, ali je počeo da zadobija interesovanje za svoj talenat i potpuno se posvetio svojim slikama. Živeo je skromno, studirao teoriju boja i divio se radovima umetnika kao što je Peter Paul Rubens. 
 
Foto: www.vangoghmuseum.nl
Nažalost, celog života je jako teško prodavao svoje slike. Njegov brat Teo, trgovac umetninama, komentarisao je da bi trebalo biti više boja u njegovim radovima. Van Gog je slikao seljake i ruralne predele koristeći tamne zemljane tonove. U isto vreme impresionizam, sa svojim jarkim i živopisnim bojama, postaje popularan pravac. Naredne godine, Vinsent se preselio u Pariz gde su njegove slike počele da poprimaju oblik koji će ga kasnije i proslaviti. U Parizu je diskutovao o umetnosti sa nekima od najuticajnijih avangardnih umetnika tog vremena − Gogenom, Bernardom i Tuluz-Lotrekom. Počeo je da koristi više boja nanoseći boju na platno krupnim i jakim potezima četke, slikajući sve što ga okružuje. Jedan od njegovih umetničkih snova je bio taj da pokrene umetničku koloniju u Arlesu, gradu na jugu Francuske. Dok je tamo boravio, ušao je u najproduktivniji i najkreativniji period svog slikarskog života, kada je i naslikao poznato delo Sunflowers (Suncokreti).
Međutim, to je ujedno bio i najteži period u njegovom životu. Ubrzo je hospitalizovan zbog mentalnog oboljenja i fizičkih poteškoća. Nakon deset godina slikanja i oko 900 naslikanih dela, Vinsent van Gog je oduzeo sebi život 1890. godine. Za života nikada nije bio cenjen, ali je posle smrti dobio zasluženo priznanje.
Izvori: vangoghgallery.com, biography.com.

slikarstvoumetnostbiografijavinsent van gogna danasnji dan

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.