Viminacijumu nagrada Živa za rukovođenje muzejom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Sep.2018, 11:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Viminacijumu nagrada "Živa" za rukovođenje muzejom

Arheološki muzej na otvorenom - Arheološki park Viminacijum dobio je specijalno priznanje za rukovođenje muzejom (Special Recognition for Leadership) na dodeli nagrada "Živa" za najbolji slovenski muzej, u organizaciji Foruma slovenskih kultura.

Nagrada za najbolji muzej je ove godine dodeljena Muzeju emigracije u Gdiniji (Poljska), dok je za najbolje mesto prirodnog i kulturnog nasleđa proglašen Kiži muzej na Kiži ostrvu (Rusija).

Dodeljeno je i pet specijalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << priznanja za muzeje koji se ističu u određenom aspektu funkcionisanja i prezentacije.

Priznanje za dobru upotrebu sredstava je dobio Centar za graditeljsko nasleđe Nacionalnog tehničkog muzeja u Plasiju (Češka), za pažnju koju posvećuje posetiocima nagrađen je Regionalni muzej istorije u Šumenu (Bugarska), najbolji storiteling pruža Memorijal Lidice (Češka), kao najkreativniji proglašen je Muzej savremene umetnosti u Zagrebu (Hrvatska).

U obrazloženju priznanja za Viminacijum je, između ostalog, istaknuto da ovaj muzej "poseduje jaku viziju prezentacije blaga, uz inovativne aktivnosti, i prostore osnovane prema savremenom organizacionom sistemu, a u okviru dugoročne strategije".

Usmena i video prezentacija Arheološkog parka Viminacijum u Pragu, gde je ceremonija održana od 11. do 15. septembra, izazvala je pažnju prisutnih.

Prema rečima Miomira Koraća, direktora Arheološkog projekta Viminacijum, pitanja i pozitivni komentari publike su se odnosili na zaposlenost lokalnog stanovništva u parku, kao i načine rekonstruisanje istorijskih događaja, dok su aspekti vezani za storiteling koji park neguje od svog nastanka izuzetno privukli sudije na radionicama.

Članovi žirija su posetili Arheološki park Viminacijum u februaru ove godine, a u takmičenju za nagradu učestvovalo je 25 kandidata iz 12 zemalja, među kojima je bio i Istorijski muzej Srbije.

O dobitnicima nagrade odlučivao je stručni žiri, čiji su članovi pripadnici organizacije Evropske muzejske akademije (European Museum Academy - EMA) i predstavnici muzejskih institucija iz slovenskih zemalja.

Domaćin ceremonije Nacionalni tehnički muzej u Pragu organizovao je niz predavanja, prezentacije nominovanih muzeja, radionice, promocije muzeja i stručnu ekskurziju.

Forum slovenskih kultura je kao međunarodna neprofitna i nevladina organizacija osnovan 2004. godine, od strane Bugarske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Poljske, Rusije, Slovenije i tadašnje Državne zajednice Srbije i Crne Gore.

Nagrada "Živa", koja je dobila ime po slovenskoj boginji života i plodnosti, ustanovljena je 2012.

Dodeljivanje nagrade ima za cilj "prepoznavanje, ohrabrivanje, nagrađivanje i promovisanje eksperimenata, projekata i praksi u muzejskom sektoru, unutar specifične kulturne i geografske mreže evropskih zemalja slovenske kulture", a zasnovano je na "ideji da su znanje i širenje iskustava suštinski važni za povećanje uticaja i uloge muzeja u našim društvima".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.