Vicekancelar umesto ministrima, poslao SMS neprijatelju

Izvor: B92, 18.Nov.2018, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vicekancelar umesto ministrima, poslao SMS "neprijatelju"

Austrijskom vicekancelaru Hajnc-Kristijanu Štraheu dogodila se greška prilikom slanja SMS poruke.

On je poruku, sa planom svoje stranke za delovanje u Nacionalnoj banci (OeNB), poslao, umesto svojim članovima u vladi, političkom protivniku, koji ju je objavio.

Štrahe je u SMS poruci svojim članovima ukazao na opasnost da bi, od koalicionog partnera Narodne partije (OVP) kancelara Sebastijana Kurca, izmeštanje nadzora banaka iz OeNB u Ustanovu za nadzor finansijskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tržišta (FMA), moglo podrivati uticaj slobodacara u toj instituciji i svoje članove vlade pozvao da ne glasaju za predlog Ministarstva finansija.

Ministar finansija Hartvig Leger je najavio da želi da umanji nadležnosti OeNB i smanji broj direktora u OeNB sa četiri na tri.

“Tada bi bili u defanzivi. Kako da argumentujemo četvrtog direktora, ako on više ne bude imao šta da radi? U suprotnom i drugi direktor bi morao doći iz naših redova“, napisao je Štrahe u spornoj poruci.

FPO želi da dobije i mesto guvernera FPO, koje predviđa za nekadašnjeg direktora u Svetskoj banci Roberta Holcmana.

Prema aktuelnoj situaciji, u kojoj postoji četiri direktora u OeNB, za donošenje odluke potrebno je većinsko glasanje, pri čemu većinu može doneti guverner.

Zbog toga, kako je podsetio Štrahe u poruci poslatoj političkom „neprijatelju, neophodno je da OeNB zadrži četiri direktorska mesta.

Štrahe je u toj poruci, koja je prosleđena medijima, napisao svojim članovima vlade da ne glasaju za predlog Ministarstva finansija.

Nakon objave SMS poruke, koja bi mogla izazvati tenzije u koaliciji, Štrahe je potvrdio grešku koju je napravio, ali i dodao da se nije radilo ni o kakvoj tajni ili „planu moći“ kako je predstavljen u javnosti.

Imače ovo nije prvi put da se u Austriji dogodila ovakva greška.

Ovog leta je, na primer, Ministarstvo za socijalna pitanja interne mejlove poslalo jednom novinaru, koji je poruke stavio na raspolaganje magazinu „Falter“.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.