Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Sep.2018, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vestminsterska opatija dobila vitraž umetnika Hoknija

Vitraž umetnika Dejvida Hoknija, napravljen na osnovu njegovog crteža na ajpedu, otkriven je danas u londonskoj Vestminsterskoj opatiji.

"Kraljičin prozor" je naručen da bi se proslavila dugogodišnja vladavina Elizabete Druge prikazom pejsaža glogovog drveća u cvatu u plavim, zelenim, žutim, oranž, roze i crvenim tonovima.

Osamdesetjednogodišnji britanski umetnik poznat po slikama suncem obasjanih bazena Los Anđelesa i šumovitih engleskih brdašaca, inspirisao >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << se kraljičinom ljubavlju prema prirodi i pejsažu svog rodnog Jorkšira.

Prozor iznad severnog krila opatije upečatljivo je moderan dodatak zdanju u gotičkom stilu, gde su britanski vladari krunisani i sahranjivani stotinama godina.

Dekan Vestminsterske opatije Džon Hol rekao je da niije želeo figurativno oslikan vitraž i da se obratio Hokniju jer je "najpoznatiji živi umetnik" i "britansko nacionalno blago", a i kraljica ga je imenovala za Počasnog pratioca što je priznanje ograničeno na 65 istaknutih lišnosti.

"Rekao mi je da ne može da uradi nacrt za šest meseci zato što je zauzet, a onda mi je narednog dana poslao crtež", rekao je Hol.

Na tabletu Ajped, njegovom omiljenom sredstvu za crtanje, Hokni je napravio nacrt koji podseća na Anrija Matisa ili Marka Šagala.

Prozor su izradili stručnjaci za vitraže Barli Studio u Jorku, u severnoj Engleskoj.

Vitraž je za Hoknija novi medijum, on je tokom svoje duge karijere crtao, slikao, pravio grafike, foto kolaže i video snimke.

Hokni koji živi u Los Anđelesu, može se smatrati najvećim živim umetnikom na svetu, a svakako je jedan čija dela su na najvećoj ceni. Jedna od njegovih slika bazena u Los Anđelesu prodaje se u aukcijskoj kući Kristi u novembru po procenjenoj početnoj ceni od 80 miliona dolara.

Hokni je imao manji moždani udar 2012. godine, ali i dalje radi, i i dalje je gnevan zbog zabrane pušenja i drugih sličnih državnih odluka.

"Još pušim, još sam živ", rekao je on danas jednom svom obožavaocu u opatiji.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.