Vesti otkrivaju sadržaj ekspertize zločina u Tuzli (3): To nisu rane od granate

Izvor: Vesti-online.com, 03.Mar.2016, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vesti" otkrivaju sadržaj ekspertize zločina u Tuzli (3): To nisu rane od granate

Pravni tim generala Vojske Republike Srpske Novaka Đukića, osuđenog na 20 godina zatvora zbog masakra na Trgu Kapija u Tuzli, kad je 25. maja 1995. poginula 71, a ranjeno 240 osoba, angažovao je petoricu stranih eksperata za balistiku koji odbacuju zvaničnu verziju i pokazuju da je ovaj zločin bio insceniran.

Veće Odeljenja za ratne zločine u Beogradu trebalo bi ovih dana da odluči da li će Srbija priznati presudu Suda BiH.

Rektor Univerziteta odbrane Češke, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << prof. dr Bohuslav Prikril dostavio je jula prošle godine timu odbrane generala Novaka Đukića ekspertski izveštaj na više stotina stranica koji su sastavili vanredni profesor Jan Komenda, dr Ludek Jedliček i dr Roman Vitek.

Ovi stručnjaci su najviše pažnje posvetili tvrdnji iz presude da je na Trgu Kapija u Tuzli, granata od 133 milimetara pobila 71, a ranila 240 osobe. Koristeći se obdukcionim nalazima stradalih, a zatim i upoređujući ih sa posledicama eksplozije obavljene na vojnom poligonu Nikinci sa drvenim lutkama, ovi stručnjaci ocenjuju da "postoje znatne razlike u balističkim efektima eksplozije i pratećeg rasturanja fragmenata na stvarnim i zamenskim objektima (ljudi, zgrade, i automobili)".

Za ove autore, jedna od prvih nelogičnosti jeste nejednak raspored pogodaka fragmenata na telima žrtava, koji je "u konfliktu sa standardnim efektom vojno-eksplozivnog artiljerijskog projektila, pogotovo na većim daljinama", kao i ekstremno razarajuće rane na telima nekih žrtava koje ne odgovaraju ranjavajućem potencijalu artiljerijskog projektila 130 mm ili "zaprljanje kože i odeće" (karbonizacija) nekih žrtava što je, prema tvrdnji ovih eksperata, takođe teško objasniti.

"Ekstremne rane na žrtvama praćene znatnim gubitkom mekog tkiva mogu biti izazvane ili efektom udarnog talasa ili velikim i teškim fragmentima. Teški fragmenti mase 50 g i više su relativno retko predstavljeni u grupi fragmenata - eksplozija projektila 130 mm pravi oko 100 fragmenata mase veće od 50 g (10 - 13. masena klasa), tj. približno dva procenta svih fragmenata i približno tri odsto svih efektivnih fragmenata. Stoga je verovatnoća pogotka ovim fragmentima veoma mala, osim drugih stvari zbog činjenice da veliki fragmenti nastaju posebno u zadnjem delu projektila 130 mm, i nakon eksplozije projektila kreću se natrag, približno u smeru longitudinalne ose projektila (nakrivo naviše, suprotno smeru kretanja projektila) van interesne zone. Ovi fragmenti nisu mogli pogoditi žrtve na Tuzlanskom trgu Kapija", stoji u ekspertizi stručnjaka iz Češke.

Stručnjaci iz Češke ukazuju da su ekstremne rane na glavi, sa strane i na nogama na žrtvi na kojoj nije bilo očiglednih pogodaka gelera, ukazuje da je to "tipični efekat improvizovane eksplozivne naprave postavljene u kontejner koji ne pravi fragmente".

"Artiljerijski projektil ne može da izazove ove rane na živu metu jer meta mora da bude u neposrednoj blizini centra eksplozije da bi pretrpela rane od udarnog talasa i stoga bi morala biti pogođena fragmentima po celom telu jer je gustina polja fragmenata na ovim daljinama ekstremno velika (stotine fragmenata po kvadratnom metru)", stoji između ostalog u zaključku čeških eksperata.

Drugi apsurd na koji su ukazali je nejednak raspored pogodaka gelera po telima žrtava tako što su neki delovi tela više, a neki manje bili zahvaćeni fragmentima metala.

"Ova anomalija je primećena u većoj ili manjoj meri na žrtvama br. 3, 6, 10, 11, 14, 22, 26, 28, 30, 36, 42, i 61. Nejednaka pokrivenost nekih tela fragmentima može biti izazvana, osim drugih stvari, i sa delimičnom zaštićenošću tela žrtve nasumičnom preprekom (nameštaj, zidovi zgrada, auto), zaštićenošću drugim ljudima prisutnim na trgu, ili položajem žrtve u trenutku eksplozije (npr. sedenje, klečanje, savijanje). Zaštićenost svih gorepomenutih žrtava, ili njihov različit položaj tokom eksplozije (iz ležećeg položaja) su malo verovatni uzroci ove anomalije", ističe se u ovoj ekspertizi.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.