Vesti istražuju da li smo plave krvi (1): Srbija puna Nemanjića

Izvor: Vesti-online.com, 10.Sep.2018, 03:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vesti" istražuju da li smo plave krvi (1): Srbija puna Nemanjića

U kakvom su srodstvu predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i pop-pevačica Emina Jahović? Obe dame su, prema šokantnim tvrdnjama srpskog stručnjaka za poreklo porodica, istoričara i geografa Božidara Kljajevića daleki potomci srpske dinastije Nemanjić.

Kljajević, autor knjige "Potomci Nemanjića u srpskom rodu", za "Vesti" kaže da je "pola Srba plemićkog porekla", da mnogo Hrvata ima srpske gene, a 85 odsto muslimana korene u srpstvu. Ne haje za tvrdnje istoričara da >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << se loza Nemanjića ugasila smrću cara Uroša, niti na komentare da su srpske porodice bežale od najezde Turaka, koji su uništili crkvene knjige, pa se poreklo u Srba može očitati tek od doba Karađorđa.

On uzvraća da je istraživao na terenu, okupljajući najstarije ljude koji su priču o poreklu usmeno prenosili "s kolena na koleno". Ne haje ni za podsmešljive komentare o nemanjićkoj krvi premijerke koja je potvrdila hrvatsko poreklo po očevom dedi Antonu sa Krka, već nas vraća u srednjovekovnu prošlost gde je, kaže, slučajno pronašao argumente za svoje tvrdnje.

- Brnabići su potekli od Malića, a oni od Veinovića iz Nikšić župe. Poreklo Veinovića je od bratstva Šćepanovića, što ih direktno vodi do vojvode Nikše, praunuka Stefana Nemanje i rodonačelnika tog plemena iz 13. veka. Nikša je bio sin Jevrosime, ćerke najstarijeg sina Stefana Nemanje, Vukana Nemanjića i grbljanskog bana Vladimira Grbljanovića, takođe plemićkog porekla. Ta porodica Malić je imala nadimak Brnabići, koji se ustalio i tako je nastalo prezime premijerke - priča ovaj stručnjak koji već 44 godine istražuje rodoslove i dodaje da je po tom Nikši ime dobio grad Nikšić.

Zanimljivo da sa Grbljanovićima Kljajević dovodi u vezu cara Lazara Hrebeljanovića stradalog u Kosovskom boju 1389. godine, a njegovu suprugu Milicu sa Vukanovom lozom Nemanjića.

Uz tezu da su "brojni Hrvati poreklom Srbi", kao argument ističe da je taj narod po srpskom rodu Rvati iz Rvaćeva kod Nikšića dobio ime.

- Deo tog roda je otišao na Zapad i dodao nazivu slovo h, pa su postali Hrvati, a deo ka istoku, pa i danas postoje sela Rvat, jedno kod Uba i drugo u dolini Ibra - priča nam ovaj istoričar.

Kada je reč o Emini Jahović, daleko u njenim korenima je Nikša koga je pomenuo kao sina Vukanove ćerke i grbljanskog bana.

- Nikša je imao četiri, pet sinova od čijih je potomaka nastalo poprilično veliko pleme i u tu ima porodica sve tri vere, pravoslavne, islamske i katoličke. U islamu je Emina Jahović, koja predivno izgleda i prava je plemkinja - pojasnio je Kljajević, koji je ispisao 22 knjige o poreklu porodica sa naših prostora.

Njeni preci su, kako objašnjava, poreklom iz zaseoka Jaković i slavili su Svetog Luku. Kada je deo krenuo preko Raške oblasti, promenili su slovo k u h i postali Jahovići, pa uzeli muslimansku veru. Predsednica Vlade svoju "plavu krv" nije komentarisala, a pevačica uskliknula da je fenomenalno, ako je zaista plemkinja.

U osvrtu na poreklo muslimanskih porodica sa balkanskih prostora, Kljajević se poziva i na analitičara istoričara Saliha Selimovića i Dževada Galijaševića u tvrdnjama da je većina islamskih porodica srpskog porekla, a teze o plemenitosti pola srpske nacije, potkrepljuje argumentima da po celom srpstvu ima Bogunovića, direktnih potomaka Nemanjića.

- Dr Ruža Ćuk iz SANU piše da je Lavrentije Nemanjić, sin Boguna Nemanjića službovao na dvoru cara Dušana i sa njim i njegovom ženom Jelenom otišao u Dubrovnik oko 1350. Oženio se tamo, a njegovi potomci ostali četvrt veka, prvo kao Nemanjići, a posle po Bogunu, Bogunovići i oni slave Svetog Jovana - priča on.

Bili su dobri trgovci do dolaska Turaka, a jedan od njih je, priča istoričar, Žura Bogunović po kojem su neki od potomaka poneli prezime Zurović i Zurovac.

- Pod najezdom Turaka deo se iz dubrovačke regije selio u Mostar, a deo u zaleđe Zadra i Šibenika i tamo iz ovog roda nastaju Cvjetičani, Miljuši Škundrići, Grmuše i manji rod Kovačevića. Ovo otkriće potvrđeno dubrovačkim dokumentima do kojih je došla dr Ćuk - kaže Kljajević.

Dodaje da se deo Lavrentijevih potomaka kasnije nastanio od reke Tare do Pljevalja i Polimlja, o čemu svedoči manastir Svetog arhangela Gavrila, toponimi Nemanjića i zaseok Nemanje blizu Pljevalja.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.