Vesić i Trivan zasadili PRVO drvo u pešačkoj zoni Ulice Kralja Petra: Radimo na povećanju broja zelenih površina (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Nov.2017, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vesić i Trivan zasadili PRVO drvo u pešačkoj zoni Ulice Kralja Petra: Radimo na povećanju broja zelenih površina (FOTO)

Trenutno se u centru sadi oko stotinu sadnica

Gradski menadžer Goran Vesić i glavni urbanista Milutin Folić, zajedno sa ministrom zaštite životne sredine Goranom Trivanom, simbolično su posadili drvo u Ulici Kralja Petra, čime se rekonstrukcija i popločavanje ove pešačke zone polako privode kraju. Kako je Vesić tom prilikom precizirao, ovi radovi trebalo bi da budu završeni u narednih nekoliko nedelja.

- Beograd je najuspešnija lokalna samouprava kad je reč >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << o sadnji drveća i ozelenjavanju. Trenutno se u centru grada sadi oko stotinu sadnica, dok je tokom ove godine ta brojka iznosila oko 4.800. U protekle tri godine Beograd je bogatiji za skoro sedamnaest hiljada sadnica- naveo je Vesić.

Strategija na nivou grada doneta je 2011. godine, naglasio je Vesić, i dodao da je trenutno oko petnaest odsto gradskih površina pod drvećem, dok je cilj da taj procenat bude trideset.

- Osim što ozelenjavamo Beograd, dajemo i prostor pešacima i biciklistima- rekao je Vesić.

On je podsetio da je Trivan donedavno bio sekretar za zaštitu životne sredine, u čijem je fokusu rada bilo ozelenjavanje Beograda. Grad će konkurisati na projekte koje raspisuje ovo ministarstvo, kako bi se na ovom planu uradilo više nego što dozvoljava gradski bidžet, najavio je gradski manedžer.

Goran Trivan je naveo da Beograd ne samo da prednjači u našoj zemlji u ovoj oblasti već i u Evropi.

- Beograd se ozbiljno bavi adaptacijom na klimatske promene i sve što čini je korak u najboljem mogućem pravcu. Ministarstvo je danas raspisalo poziv za sve kreativne ideje u ovoj oblasti, tačnije za projekte koji će vredeti od sto hiljada do preko milion evra. Beograd svakako s nekim od svojih projekata treba da konkuriše, ne bi li nastavio da prednjači u onome što je pitanje našeg opstanka i života- rekao je Trivan i čestitao glavnom gradu na svemu što čini.

Gradski odbornik u Skupštini grada Radoslav Marjanović rekao je da je sadnja i uređenje ove ulice jedna od inicijativa građana Starog grada. On je najavio da  su građani inicirali i sređivanje platoa ispred ulaza u OŠ „Kralj Petar” i pozvao ih da nastave sa sugestijama, kako bi Beograd svi zajedno učinili boljim mestom za život.

Događaju je prisustvovao i direktor "Zelenila – Beograd" Slobodan Stanojević.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.