Vesić: Još 112 km biciklističkih staza, bez kesa od 2020.

Izvor: N1 televizija, 22.Sep.2018, 15:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vesić: Još 112 km biciklističkih staza, bez kesa od 2020.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da u naredne četiri godine planiraju da izgrade još 112 kilometara staza za bicikliste u Beogradu, i da grad planira da kupi 10 električnih automobila i oko 80 električnih autobusa. Nameravamo da od 1. januara 2020. godine zabranimo prodaju najlonskih kesa, dodao je.

Beograd je mnogo uradio poslednjih godina na pošumljavanju i poboljšanju ekološke situacije, a jedan od važnih ciljeva je i da se radi na tome da bude >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << što više električnih vozila i bicikala u gradskom saobraćaju, izjavio je danas zamenik gradonačelnika.

Vesić je kod Sportskog centra "Milan Gale Muškatirović" na Dorćolu, gde je obeležen Svetski dan bez automobila, u prisustvu ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana i ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića rekao da je napravljen ozbiljan korak, ali da se još radi na pošumljavanju i sadnji stabala širom grada.

"Zato smo i napravili u poslednje četiri godine čak 20.000 kvadratnih metara pešačke zone, a juče smo počeli radove na Topličinom vencu", rekao je Vesić.

Zahvalnice za doprinos životnoj sredini dobili su glavni gradski urbanista Milutin Folić, Aleksa Živković iz Udruženja Leka i direktor RTV Bor Blagoje Spaskovski, saopštio je Beoinfo.

On je najavio da će tokom jeseni biti organizovan konkurs za izgradnju 150 biciklističkih stanica. "Želimo da u naredne četiri godine izgradimo još 112 kilometara staza za bicikliste. Time jasno hoćemo da damo prednost biciklima u odnosu na vozila. To je veliki iskorak", poručio je zamenik gradonačelnika Vesić je istakao da grad namerava da kupi 10 električnih automobila i oko 80 električnih autobusa.

"Pokrenućemo inicijativu da električna vozila koriste žutu traku i besplatno koriste parking. Želimo da ih bude što više",  rekao je Vesić i poručio da je cilj da Beograd postane "zeleni i ekološki grad".

Zbog toga, dodao je, grad namerava da od 1. januara 2020. godine zabrani prodaju najlonskih kesa.

"To je prva i istorijska odluka, hrabro smo zakoračili. Tako pokazujemo da poštujemo životnu sredinu, a verujem da će trendove Beograda pratiti i ostali gradovi u Srbiji", naveo je Vesić.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.