Vesić: Beograd ovo zaslužuje, biće još radova

Izvor: Mondo, 08.Maj.2019, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vesić: Beograd ovo zaslužuje, biće još radova

Nikada obimniji radovi u Beogradu, kaže zamenik gradonačelnik Goran Vesić. Evo šta je sve urađeno po njegovoj evidenciji. Sledeće godine rekonstrukcija Ulice kneza Miloša, počinju radovi na Savskom trgu.

U Beogradu se vrše obimni radovi i već nekoliko godina uređujemo grad, rekao je Vesić i naveo da je urađeno 20.000 kvadratnih metara pešačke zone u centru grada, da se radi Beograd na vodi, kao i 70 fasada u Zemunu, u Brankovoj ulici, a da je više od >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << 200 fasada uređeno u centru grada.

Sređeni su i Kosančićev i Obilićev venac.

"To su planovi koji su postavljeni još osamdesetih godina. Kada je građena Knez Mihailova ulica krajem osamdesetih godina, u planu je bilo da se poploča i Obilićev, Kosančićev i Topličin venac, ali nije bilo više novca, počeli su ratovi. Mi samo sporovodimo ono što su neki pametni ljudi planirali da se uradi. Tako da ne mogu da razumem zašto neko ne bi podržavao uređenje grada", rekao je Vesić, gostujući na TV Pink.

Prema njegovim rečima, završetak rekonstrukcije Trga republike planiran je 1. septembra, kao i Karađorđeve i Topličinog venca, međutim blokiranjem radova sprečava se završetak u tom roku.

"Trg republike će biti najuređeniji beogradski trg. Beograd zaslužuje da ima uređen centralni trg kao i svi drugi veliki gradovi u svetu. Sledećeg februara ćemo urediti Savski trg, po obodima će ići tramvajski prevoz i autobmobili, u sredini će biti spomenik Stefanu Nemanji, a radovi počinju u narednih nekoliko meseci. Saobraćaj će tokom rekonstrukcije funkcionisati. To je novi centralni trg u gradu gde će se ukrštati dve metro linije. Rekonstrukcijom će Ulica kneza Miloša dobiti novi izgled - radove počinjemo sledeće godine. Ta ulica će imati šest traka, neće biti parkiranja na ulici, garaža će biti u jednom nivou ispod nje i ulica će izgledati kao svetski bulevar. Beograd to treba da ima i većina građana tako misli", rekao je Vesić.

On kaže da će Karađorđeva ulica biti gotova 1. septembra, a nakon toga kreće rekonstrukcija keja koja će se raditi tokom jeseni i sledeće godine.

Rekonstrukcija dorćolskih ulica tek od sredine juna

Zamenik gradonačelnika je najavio da će ispred Bitef teatra, na skveru, biti podignut spomenik Miri Trailović i Jovanu Ćirilovu, te da će to biti lepa prilika da im se Beograd oduži.

"To će biti zanimljiv spomenik s obzirom na to da postoji jedna fotografija na kojoj su njih dvoje zajedno na biciklu. Malo je drugačiji i u duhu je onoga što su oni donosili u Beograd", kaže Vesić.

Ponovio je da je u planu uređivanje još nekoliko skverova.

"Urbani džep na uglu Mileševske i Ulice cara Nikolaja počećemo da radimo u narednih nekoliko meseci i nazvaćemo ga Skver Dragana Nikolića. Tu ćemo postaviti skulturu koja će se zvati 'Obraz uz obraz' i predstavljaće Dragana Nikolića i Milenu Dravić. Oni su čitavog života bili zajedno i tako će biti predstavljeni Beogradu", istakao je Vesić.

Skulptura "Obraz uz Obraz" i 8 novih skverova (FOTO) Foto: FoNet/Beoinfo

Prema njegovim rečima, trenutno se radi urbanistički plan za obnovu zgrade Đumrukane, tu je bilo prvo pozorište u Beogradu, ali ideja je da na tom mestu bude napravljena folklorna scena gde će folklorne grupe iz čitave Srbije svakodnevno nastupati, kako bi turisti mogli da uživaju u srpskom folkloru.

"Tu ćemo uraditi uspinjaču, dva lifta, kojim će moći da se popnu direktno na Kosančićev venac, a tu trenutno radimo i galeriju. U tom delu keja završava se i pasarela koja povezuje Beogradsku tvrđaju sa Beton halom. Ovaj deo se potpuno menja i Savamala ponovo postaje ono što je nekada bila - trgovački centar Beograda", rekao je Vesić.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.