Veselinov: Ko god je hteo pod srbijansku šajkaču, naj*** je

Izvor: N1 televizija, 07.Jun.2018, 19:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veselinov: Ko god je hteo pod srbijansku šajkaču, naj*** je

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu i bivši političar Dragan Veselinov ocenio je da bi građani Vojvodine ove godine izglasali nezavisnost te pokrajine, da su pokrajinske vlasti u prethodnih 15 godina radile na pripremi referenduma o nezavisnosti.

"Referendum o nezavisnosti Vojvodine bi uspeo da su ga prethodne vlasti za 15 godina, koliko su vladali, brižljivo pripremale. A nisu", rekao je Veselinov na skupu "Vojvodina i Srbija – 100 godina posle (1918 – 2018)" >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << koji je u Novom Sadu organizovao Vojvođanski klub.

Prema njegovim rečima, ko god je hteo da se ujedini sa Srbijom, nije prošao dobro.

"Ko god je hteo pod srbijansku šajkaču, da izvinete, narodski rečeno – naj*** je", kazao je Veselinov i poručio predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku da će isto tako proći u svojim nastojanjima za ujedinjenjem sa Srbijom.

On je kazao da je Vojvodina "voljom versajskih sila" posle Prvog svetskog rata pripojena Srbiji, a ne nekakvim izjašnjavanjem građana Vojvodine.

"Naša pozicija je mnogo, mnogo gora od one koju su imali Slovenija i Hrvatska kada su odlučile da izađu iz Jugoslavije. Oni su političke nacije ali imaju i zasebno etničko poreklo. Mi jesmo politička nacija ali nemamo zasebno etničko poreklo", rekao je Veselinov.

On je ocenio da je potrebno na stranu onih koji se bore za Vojvodinu pridobiti i one koji su u nju došli nakon ratova 90-ih, jer su kako je rekao, starosedeoci u Vojvodini polovina stanovništva.

"Mi moramo raditi na tome da nas ljudi koji su došli ne doživljavaju kao neprijatelje, da nemaju strah od toga da će autonomna Vojvodina, da će republika Vojvodina ugroziti njihovu bezbednost. Oni se uvek oslanjaju na Beograd, a upravo ih je Beograd iselio sa njihovih ognjišta", kazao je Veselinov.

Podsetio je i da vojvoda Stevan Šupljikac i patrijarh Josif Rajačić, koji su bili na čelu srpskog vojvodstva koje je ustanovljeno 1848. u Sremskim Karlovcima i trajalo do 1860. godine, takođe nisu bili rođeni u Vojvodini.

Učesnici skupa "Vojvodina i Srbija – 100 godina posle (1918 – 2018)" uputili su danas apel svim vojvođanskim političkim i društvenim snagama da se udruže u zajedničkoj borbi za dostojanstven i ravnopravan položaj Vojvodine u Srbiji.

"Okupite se oko ideje, a ne oko lidera! Beograd će saslušati Vojvodinu samo onda i tek onda kada njen glas bude snažan i jedinstven", navodi se u zaključcima sa skupa na kome su pored Veselinova govorili i istoričar Milivoj Bešlin, novinar Dimitrije Boarov, nekadašnji visoki funkcioner u SFRJ Živan Berisavljević, politikolog Boris Varga, predsednica Vojvođanskog kluba Branislava Kostić i drugi.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Veselinov: Referendum o nezavisnosti Vojvodine bi uspeo da su ga prethodne vlasti pripremale

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Jun.2018

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu i bivši političar Dragan Veselinov ocenio je danas da bi građani Vojvodine ove godine izglasali nezavisnost te pokrajine, da su pokrajinske vlasti u prethodnih 15 godina radile na pripremi referenduma o nezavisnosti..."Referendum o nezavisnosti Vojvodine...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.