Verifikovani mandati odbornika Skupštine grada Beograda, sledi izbor predsednika

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Jun.2022, 13:05

Verifikovani mandati odbornika Skupštine grada Beograda, sledi izbor predsednika

Sednica je počela izborom Verifikacionog odbora za potvrđivanje mandata, nakon čega je usledila pauza kako bi odbor utvrdio ispravnost verifikacionih isprava.

Na konstitutivnoj sednici Skupštine grada Beograda verifikovani mandati svih 110 odbornika u novom sazivu gradskog parlamenta. U nastavku sednice sledi izbor predsednika Skupštine grada i njegovog zamenika, kao i sekretara gradskog parlamenta i njegovog zamenika.

Sednica je počela izborom Verifikacionog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << odbora za potvrđivanje mandata, nakon čega je usledila pauza kako bi odbor utvrdio ispravnost verifikacionih isprava.

Nakon pauze, prisutnima se obratio izvestilac Verifikacionog odbora Nebojša Bakarec.

On je rekao da je odbor, na osnovu izveštaja Gradske izborne komisije o sprovedenim izborima za odbornike Skupštine grada Beograda i rešenja GIK-a o dodeli odborničkih mandata, utvrdio da su podaci iz uverenja o izboru svakog odbornika istovetni sa podacima iz izveštaja GIK-a, kao i da su uverenja izdali nadležni organi.

Bakarec je potom predložio Skupštini grada da na osnovu Zakona o lokalnim izborima i Poslovnika Skupštine grada Beograda donese odluku o potvrđivanju mandata odbornika gradskog parlamenta, što je i učinjeno.

U nastavku sednice sledi izbor predsednika Skupštine grada i njegovog zamenika, kao i sekretara gradskog parlamenta i njegovog zamenika.

Grupa od 56 odbornika kandidovala Nikodijevića iz SPS-a za predsednika gradskog parlamenta, koji tu funkciju obavlja od 2014. godine.

Predstavnici odborničkih grupa iz koalicije "Ujedinjeni za pobedu Beograda" i "Moramo", kao i Dveri najavili su da neće učestvovati u glasanju za predsednika Skupštine grada.

Predsednik odborničke grupe DS-a Filip Tatalović kazao je da odbornici te stranke neće ni uzeti glasačke listiće i da će njihova odbornici biti u "funkciji kontrolora" tokom glasanja.

I odbornici Narodne stranke kažu da neće glasati za prvog čoveka gradske skupštine.

Današnjoj konstitutivnoj sednici predsedava najstariji odbornik Toma Fila.

Nakon konstituisanja Skupštine grada, počinje da teče rok od 30 dana za izbor gradonačelnika, koji mora biti iz redova odbornika.

Skupština grada Beograda ima 110 odborničkih mesta, a prema osvojenim mandatima novi saziv činiće SNS sa 48 mandata, SPS sa 8, lista "Ujedinjeni za pobedu Srbije" sa 26, koalicija "Moramo" sa 13 mandata.

Sedam odbornika imaće lista "Nada za Beograd", a po četiri mandata "Zavetnici" i koalicija oko Dveri.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.