Veneciji preti još veći talas plime, Srbija nudi pomoć; 70 odsto grada poplavljeno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Nov.2019, 14:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veneciji preti još veći talas plime, Srbija nudi pomoć; 70 odsto grada poplavljeno

Veneciji, zahvaćenoj najvećim poplavama u poslednjih pola veka, preti novi talas plime, procene su da bi nivo vode mogao porasti za 160 centimetara, a posle proglašenog vanrednog stanja italijanska vlada uputila je prvih 20 miliona evra za sanaciju štete, javljaju agencije.

U gradu od jutros traju pripreme za novi vodeni udar iako još nisu raščišćene ni naplavine koje su prethodnih dana ostale posle najvećig plimnog talasa koji je u poslednjih 50 godina pogodio taj grad >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u laguni, navodi Rojters.

"Još jedan dan za uzbunu", napisao je na Tviteru gradonačelnik Venecije Luiđi Brunjaro i pozvao sugrađane da prate podatke o nivou vode. On je za razorni talas plime, koji je u sredu dostigao 1,8 metara, okrivio klimatske promene.

Venacija za poslednje 53 godine nije bila suečena sa tolikim nivoom vode koja je, između ostalog, poplavila istorijsku znamenitost - baziliku svetog Marka i venecijanske trgove. Vlasnici lokala od ranog jutra pokušavaju da osposobe svoje radnje na Trgu svetiog Marka, a mnogi od njih bili su zatvoreni 10 dana, otkad je nivo vode prešao granicu od 110 centimetara. Očekuje se da će, posle novog talasa, novo vode tokom vikenda pasti na na 110 do 120 centimetara

Dodatni problem Veneciji mogao bi doneti sneg u severnom delu pokrajine Veneto, u podnožju Dolomita, navodi Rojters. Italijanska vlada proglasila je vanredno stanje za Veneciju u četvrtak i dodelila prvih 20 miliona evra za najhitniju sanaciju štete u gradu koji je jedna od najposećenijih turističkih destinacija u svetu.

Venecija: 70 odsto grada poplavljeno

Centralni Trg svetog Marka u Veneciji je poplavljen i zatvoren za turiste, dok je voda preplavila ponovo prodavnice i hotele u tom italijanskom gradu.

Lokalne vlasti su saopštile su da je plima dostigla 154 cm, nešto ispod očekivanja, ali i dalje je 70 odsto grada pod vodom, preneo je Rojters.

"Još jedan dan uzbune za Veneciju. Jugo nastavlja da duva. Pozivam sve... da se pripreme na nivo vode", napisao je gradonačelnik Luiđi Brunjaro na svom Tviter nalogu.

Brunjaro je okrivio klimatske promene za plavljenje grada, istorijske bazilike, trgova i zgrada starih više vekova.

Nivo vode će se smanjiti tokom vikenda na 110-120 centimetara, saopštio je Meteorološki zavod Venecije.

U normalnim okolnostima nivo mora je 80-90 centimetara što je generalno puno, ali pod kontrolom.

Sneg se očekuje u gradu Beluno, na severu regiona Veneto, u podnožju Dolomita, što bi potencijalno moglo da pogorša i situaciju u Veneciji.

Italijanska vlada je proglasila juče vanredno stanje u Veneciji i dodelila početnih 20 miliona evra za saniranje štete.

Vlada će održati vanredni sastanak 26. novembra da bi razgovarala o upravljanju i strukturalnim problemima grada, rekao je italijanski premijer Đuzepe Konte u intervjuu dnevniku "Korijere dela sera".

Vučić: Srbija spremna da pruži pomoć Italiji

Predsednik Aleksandar Vučić uputio je pismo saučešća predsedniku Italije Serđu Matareli i predsedniku regije Veneto Luki Zaji povodom žrtava poplava u Veneciji, u kojem je naveo da je Srbija spremna da pruži pomoć u otklanjanju posledica prirodne katastrofe i obnovi vredne kulturne baštine.

Vučić je naveo da su ga duboko potresli prizori poplavljene Venecije, jedinstvenog simbola italijanske i svetske civilizacije.

Predsednik je naveo da je Srbija i u teškim trenucima uz Italiju i da je, kao pouzdan prijatelj, spremna da, uz snažnu podršku, pruži i svaku vrstu pomoći u otklanjanju posledica prirodne katastrofe i obnovi vredne kulturne baštine.

Mi ćemo zauvek, sa velikom zahvalnošću, pamtiti pomoć koju je Italija pružila Srbiji posle poplava 2014. godine, naveo je Vučić.

"Dozvolite mi da Vam izrazim iskreno saučešće zbog žrtava razorne sile prirode, kao i da Vas zamolim da moje duboko saosećanje prenesete porodicama stradalih“, navodi se u pismu predsednika Vučića.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.