Venecijanska komisija: Nacrt Zakona o referendumu u Srbiji donet u žurbi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Sep.2021, 17:48

Venecijanska komisija: Nacrt Zakona o referendumu u Srbiji "donet u žurbi"

Venecijanska komisija ocenila je novi nacrt Zakona o referendumu u Srbiji kao "pozitivnu inicijativu", ali "donetu u žurbi" i pozvala na "potrebna poboljšanja", saopšteno je u Savetu Evrope.

U hitnom mišljenju Venecijanske Komisije o nacrtu Zakona o referendumu i Narodnoj inicijativi navodi se da treba pozdraviti nastojanja srpskih vlasti da usklade zakonodavstvo sa međunarodnim standardima, ali da je za žaljenje to što je revizija Zakona o referendumu počela tek pred ustavni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << referendum.

Venecijanska komisija preporučuje održavanje sledećeg referenduma "dovoljno kasno kako bi revidirani Zakon na njega zaista bio primenjiv", a da izmene treba usvojiti "širokim konsenzusom" i uzimajući u obzir javne konsultacije sa svim relevantnim akterima.

U mišljenju Venecijanske komisije navodi se da amandmani na Zakon uključuju nekoliko pozitivnih elemenata, poput ukidanja kvoruma za valjanost referenduma, regulisanje mogućnosti da Skupština zauzme stav o pitanju koje je izneto na referendum, kao i obavezu pružanja građanima objektivnih informacija o referendumskom pitanju.

Kada su u pitanju potrebna poboljšanja Zakona o referendumu, Venecijanska komisija preporučuje jasno definisanje različitih vrsta referenduma i odredbi koje se na njih primenjuju; definisanje pitanja koja se mogu, a koja ne mogu izneti na referendum; hijerarhijski rang odredbi podnetih na referendum i dejstvo zahteva za referendum na važeće zakonodavstvo.

Preporučuje se preispitivanje predloga o proširenju biračkog prava na vlasnike nekretnina, ukidanje nadoknade za autenttifikaciju potpisa, obezbeđivanje prava i razumnih rokova za žalbe svim glasačima, kao i obezbeđivanje jednakih uslove za radio i televizijsko oglašavanje privatnih i javnih masovnih medija.

Venecijanska komisija preporučuje i preispitivanje sastava izborne administracije kako bi se osigurala njena nezavisnost revizijom relevantnih zakonskih tekstova.

Druge preporuke Venecijanske komisije uključuju ponovno razmatranje ograničenja u pogledu prirode subjekata koji mogu voditi izborne kampanje i finansiranja takvih kampanja; produženje roka između odluke o raspisivanju referenduma i glasanja i ograničavanje diskrecionog korišćenja mogućnosti Skupštine da smanji ovaj rok, posebno za ustavne referendume.

Takođe se preporučuje ublažavanje zahteva za prikupljanje potpisa za narodne inicijative.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.