Venac vojniku koji je prvi oborio neprijeteljski avion

Izvor: Šumadija Press, 29.Sep.2015, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Venac vojniku koji je prvi oborio neprijeteljski avion

Polaganjem venaca kraj spomen obeležja Radoju-Raki Ljutovcu obeležena je stogodišnjica od podviga artiljerca koji je oborio prvi neprijateljski avion u Prvom svetskom ratu.

Vence su položili brigadni general Sava Milenković, komandant 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva, Obrad Turković, pomoćnik gradonačelnika za informisanje i unapređenje položaja mladih, Damjan Srejić, načelnik Šumadijskog upravnog okruga, predstavnici SUBNOR-a, >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << kao i predstavnici Udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912 do 1920.

Artiljerac i višestruko odlikovani srpski vojnik Raka Ljutovac je 30. septembra 1915. godine improvizovanim protivavionskim topom sa vatrenog položaja na Metinom brdu u Kragujevcu oborio prvi neprijateljski avion.

– Najimpresivnija stvar je što nam istorija neumitno potvrđuje da ma koliko neprijatelj bude tehnološki savremeniji dovitljivost i hrabrost vrlo često pobede tehnološki napredak protivnika. To je vrednost koju moramo da cenimo i negujemo, i veoma nam je drago što Grad učestvuje u obeležavanju ovog jubileja – kaže Obrad Turković, pomoćnik gradonačelnika za informisanje i unapređenje položaja mladih.

Inače, ovaj događaj označava početak nastanka artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva u našj zemlji.

Nastavak na Šumadija Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SEĆANJE NA RAKU LJUTOVCA: Ovaj trstenički nišandžija pre 100 godina oborio je prvi neprijateljski ae

Izvor: Kurir, 29.Sep.2015

Slavni srpski artiljerac 30. septembra 1915, u Prvom svetskom ratu, oborio je avion nadmoćne svetske sile i taj događaj označava početak nastanka artiljerijsko-raketnih jedinica za PVOdejstva u Srbiji...KRAGUJEVAC - Predstavnici Vojske Srbije, šumadijskog okruga i gradske uprave Kragujevca položili...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.