Veljanovski: Novinari slabo plaćeni, kvalitet medijskih proizvoda loš

Izvor: Radio 021, 13.Nov.2015, 19:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veljanovski: Novinari slabo plaćeni, kvalitet medijskih proizvoda loš

Profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski izjavio je da danas dobar deo medija u Srbiji opstaje na nedovoljno plaćenom ili potpuno neplaćenom radu novinara, što dovodi do rapidnog pada kvaliteta medijskih proizvoda.

"Novi vlasnici medija nastoje da povrate uloženi novac, pa se trude da pojeftine proizvodnju programa, otpuštaju novinare, te samim tim izostaju složene novinarske forme i istraživačko novinarstvo. Loša materijalna situacija, pritisci >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << iz sfere biznisa, politički pritisci sve to je uticalo na opadanje kvaliteta medijskih proizvoda", rekao je Veljanovski.

Na tribini na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, Veljanovski je dodao da i komercijalni mediji imaju obavezu da poštuju javni interes, a ne da se samo, poput nekih radio stanica, pretvaraju u "džuboks" i naveo da takođe treba imati na umu i činjenicu da etička i profesionalna pravila novinarstva važe bez obzira na vrstu medija i na epohu. "Iako danas imamo mnogo veće mogućnosti za osnivanje medija, nemamo bolje programe nego pre 30-40 godina", rekao je Veljanovski.

Na tribini je predstavljena knjiga "Savremeni radio", čiji su autori Rade Veljanovski i Aleksandra Ugrinić. Knjiga je kao udžbenik, namenjena studentima novinarstva.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.