Vatra se širi nekontrolisano, proglašena vanredna situacija u Kanberi

Izvor: B92, 31.Jan.2020, 09:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vatra se širi nekontrolisano, proglašena vanredna situacija u Kanberi

Australijske vlasti proglasile vanrednu situaciju u Kanberi gde postoji rizik od nekontrolisanog požara, čijem širenju pogoduju visoke temperature i jak vetar.

Vanredna situacija biće na snazi naredna 72 sata i omogući će nadležnima veća ovlašćenja da narede evakuaciju, zatvore puteve i preuzmu kontrolu nad privatnom imovinom, prenosi Rojters.

Zvaničnici kažu da je reč o najvećoj pretnji od vatrene stihije u poslednje dve decenije i da je za vlasti u Kanberi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << njeno gašenje najviši prioritet.

Premijer ove oblasti Endrju Ber upozorio je da vatra "može postati nekontrolisana zbog jakog vetra i temperatura koje su dostigle 40 stepeni.

Južno od Kanbere u velikom požaru gori više od 18.500 hektara, prenosi BBC.

Žitelji predgrađa Kanbere pozvani su da budu spremni za moguće evakuacije.

Teritorija Kanbere obuhvata malu oblast između Sidneja i Melburna gde živi oko 400.000 stanovnika.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.