Izvor: Blic, 12.Okt.2016, 22:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vatikanski isterivač đavola: Kako prepoznati OPSEDNUTU OSOBU

Vinćenco, jedan od 9 službenih egzorcista u Nadbiskupiji rimskoj i oko 250 u celoj Italiji objašnjava kako najlakše prepoznati osobu koja je opsednuta demonima: ako pokazuje da zna ono što inače ni na koji način ne može da zna, ako govori njoj nepoznatim jezikom ili ako otkriva skrivene podatke.

- Postoje i prepoznatljivi znaci u očima, duhu, čak i u želucu - kaže Vinćenco.

Obrednik

Rimski obrednik navodi neke od kriterijuma koji bi trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da omoguće egzorcisti da otkrije ko je stvarno "opsednut", objašnjava Vinćenco u intervjuu koji je objavio italijanski Corriere della Sera.

- Najjasniji znak "opsednutosti" je odbijanje svetoga. Dakle, snažno bunjenje kada počinje molitva ili kada im položim ruke na glavu - dodaje Vinćenco.

Vinćenco je karmelićanin s dugim svešteničkim stažem, još od 1963. godine. Bio je župnik u tri županije, a od 1991. do danas je egzorcista. Objašnjava da to nije neka specijalna moć, nego "služba, koju mogu da obavljam jer sam dobio ovlašćenje, na temelju kanonskog prava". Dakle, nema tu nikakvih posebnih veština, kako mnogi misle.

Mala crkva

Pred njegovom sobom u omanjoj crkvi nedaleko od Vatikana uvek je red, piše reporterka.

- Ja ih mogu primiti najviše tridesetak dnevno, od jutra do večeri, pa bi trebalo još nekoliko egzorcista - kaže Vinćenco.

- Svaki dan susrećem mnoge osobe koje pate, malodušne su, zbunjene, poremećene, izmučene. Osobe koje žele da ih neko sasluša, da ih prosvetli, da im pomogne. Mnogi su od njih pali u ruke raznim vidovnjacima, gatarama koji su ih iskoristili za novac, nudeći lažna rešenja za njihove probleme, pogoršavajući ih, jer je magija teren za demone.

Nada i poverenje

- Svima njima nastojim da prenesem poruku nade i poverenja. Imam utisak da se povećava potreba za obraćanjem ljudima kao što sam ja. Sve je manje duhovnosti, porodične sloge. Prečesto se misli samo na materijalna blaga ovoga sveta - kaže Vinćenco.

A đavo ne spava, zahvaljujući prosvetiteljima, koji smatraju da je on izmišljotina srednjeg veka - uveren je Vinćenco.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.