Vatikan je odbio susret pape Franje sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Okt.2020, 09:45

Vatikan je odbio susret pape Franje sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom.

Sveta stolica odbijanje susreta objašnjava činjenicom da papa ne razgovara s političarima u vreme predizborne kampanje u njihovoj zemllji, a u SAD je u toku predizborna kampanja, preneo je BBC.

Ovo je najnovija u nizu javnih nesuglasica na relaciji Stejt department - Vatikan.

Sveta stolica je ranije optužila državnog sekretara SAD Majka Pompea da koristi pitanje Katoličke crkve u Kini u predizborne svrhe republikanskog kandidata i aktuelnog predsednika Donalda Trampa.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Reakcija Vatikana izazvana je Pompeovom izjavom da Katolička crkva reskira gubitak "moralnog autoriteta" zbog obnavljanja dogovora sa Kinom u vezi sa imenovanjima biskupa.

Zvanični Peking, međutim, ne odobrava to što katolički vernici u Kini za svog poglavara smatraju papu.

Papa je 2018. godine postigao sporazum sa Pekingom u nameri da održi određeni uticaja Vatikana na odabir i ustoličenje biskupa u Kini.

Pojedini katolički krugovi, među kojima su i američki desničari, smatraju da je to pogrešno i ocenjuju da papa "popušta Kini".

Poglavar rimokatoličke crkve brani svoj dogovor sa Pekingom tvrdnjom da to doprinosi poboljšanju odnosa i prevazilaženju starih nesuglasica na relaciji Vatikan-Peking.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Papa odbio Pompea

Izvor: B92, 01.Okt.2020

Vatikan je odbio susret pape Franje sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom...Sveta stolica odbijanje susreta objašnjava činjenicom da papa ne razgovara s političarima u vreme predizborne kampanje u njihovoj zemllji, a u SAD je u toku predizborna kampanja, preneo je BBC...Ovo je najnovija...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.