Vanredna situacija se širi Srbijom, velika šteta / FOTO

Izvor: B92, 07.Jul.2018, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vanredna situacija se širi Srbijom, velika šteta / FOTO

Nevreme sa obilnom kišom izazvalo je na teritoriji Moravičkog okruga izlivanje nekoliko reka i potoka, poplavljene su brojne kuće i saobraćajnice.

Zbog toga su opštine Ivanjica i Gornji Milanovac uvele vanredno stanje. U Čačku je zbog obilne kiše koja je padala poplavljeno više desetina kuća u šest čačanskih naselja, Atenici, Obrežu, Trnavi, Loznici, Kulinovcima i Ljubiću, saopštio je Štab za vanredne situacije.

Poplavljene su i saobraćajnice u centralnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i prigradskim ulicama zbog čega se saobraćaj u mnogim delovima grada otežano odvijao.

Najugroženiji su bili meštani Loznice, gde se izlila Loznička reka zbog čega su bila ugorožena brojna domaćinstva, poplavljen je put, a usled nevremena pukla je gasovodna cev, što je u toku dana sanirano.

U Štabu ističu da su sve raspoložive ekipe na terenima i rade na sanaciji štete.

Pročitajte još: Poplavljeno više desetina kuća u Čačku

Moravički okrug čine Čačak, Lučani, Gornji Milanovac i Ivanjica.

U Gornjem Milanovcu nevreme sa jakom kišom nanelo je najviše štete selima Trudelj i Dragolj, zbog čega je Štab za vanredne situacije te opštine proglasio vanrednu situaciju u ta dva sela.

U Štabu ističu da je kiša na teritoriji Gornjeg Milanovca padala od sinoć i da je najviše šetete napravljeno na infrastrukturi.

U selu Trudelj bujica je oštetila most koji vodi do sledećeg sela, dok je u selu Dragolj 20 domaćinstava odsečeno i imaju problema sa snabdevanjem električnom energijom.

Sva javna preduzeća sa mehanizacijom i opremom pomažu u saniranju štete u ta dva sela.

Pročitajte još: Jako nevreme pogodilo Kosjerić: "Potpuni haos..."

Štab za vanredne situacije opštine Lučani saopštio je da je u kratkom vremenskom periodu na tetitoriju te opštine palo od 20 do 30 mililitara vode po metru kvadratnom.

Korito reke Bjelica je puno, a na pojedinim delovima je došlo do izlivanja na poljoprivrednom zemnjištu u selima Turica i u Lisi na površini do 15 hektara.

Obilne kiše i bujični potoci naneli su velike štete na nekategorisanim putevima u svim mesnim zajednicama Lučana.

Postoji veliki broj odrona kako na nekategorisanim tako i na opšttinskim putevima prvog i drugog prioriteta.

Za sada nisu ugroženi stambeni objekti ni privredna društva. Štab je apelovao na građane Lučana da nemaju razloga za paniku jer se situacija stalno prati. Pročitajte još: "Ogromna šteta zbog nevremena – vanredna situacija"

U opštini Ivanjica vanredna situacija je uvedena u petak zbog nevremana koje je pogodilo tu opštnu u poslednjih nekoliko dana.

Pema podacima Štaba za vanredne situacije nevreme je napravilo ogromnu štetu na objektima, poljoprivrednom zemljištu i infrastrukturi u okolini Ivanjice.

Desetine putnih pravaca na području Golije nije prohodno, velika su oštećenja na stambenim objektima.

Najteža sitacija je u ivanjičkim selima Devići, Brusnik, Ostatija.

Lokalnoj samoupravi Ivanjice danas je u pomoć je stigla Vojska sa mehanizacijom koja će pomoći u saniranju štete u selima na Goliji, gde su pojedina domaćinstva i dalje odsečena zbog poplavljenih lokalnih puteva.

Obilne padavine pogodile su i Aranđelovac, zbog čega je na snazi bila evakuacija. Opširnije OVDE.

"Svi timovi Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova su na terenu i u pripravnosti.Kao što je Republički hidrometeorološki zavod i najavio u toku protekle noći došlo je do obilnih padavina na teritoriji Republike Srbije. Najviše problema bilo je u Aranđelovcu, gde je tokom protekle noći evakuisano pet osoba, dok je u ostalim mestima bilo oštećenja infrastrukture, odnosno puteva, mostova i prilaznih saobraćajnica”, izjavio je Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije MUP.

On je istakao da nije bilo povređenih, kao i da u ovom trenutku nema ugroženih ljudi.

“Vanredna situacija je trenutno na snazi na teritoriji jednog grada, odnosno Čačka, i devet opština. Pripadnici Sektora za vanredne situacije, zajedno sa timovima civilne zastite su na terenu i pratićemo situaciju u toku noći, kako bi po potrebi odmah delovali”, zaključio je Marić.

U opštini Ljig, nakon obilnih padavina, koje su zadesile ovaj kraj u toku noći, proglašena je vanredna situacija.

Najteže je u Kačerskom kraju, odnosno mesnoj zajednici Kozeljeva, gde je popustila brana u Gorašima. Opširnije OVDE.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vanredno stanje širom Srbije: Kiša nanijela ogromnu štetu

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Jul.2018

BEOGRAD - Jaka kiša padala je u Mladenovcu, Ljigu i Aranđelovcu. Vanredna situacija je uvedena u Ljigu i Aranđelovcu, javljaju "Tanjug" i "RTS"...Jako nevrijeme praćeno oljunim vjetrom i gradom zahvatilo je oko ponoći opštinu Aranđelovac u kojoj je uvedena vanredna situacija, javlja dopisnik "RTS"-a...Najviše...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.