Vandali upali u muzej u Beogradu i napravili haos FOTO

Izvor: B92, 11.Sep.2018, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vandali upali u muzej u Beogradu i napravili haos FOTO

Beograd -- U Železničkom muzeju lokomotiva i strugova u Beogradu vandali su napravili haos. Uništeni su predmeti neprocenjive vrednosti.

Na fotografijama se vide posledice vandalskog sečenja eksponata Železničkog muzeja lokomotiva i strugova.

"Ovo je jedan vandalski čin. Nije to samo naše, to je opšte dobro, predmeti neprocenjive vrednosti", kaže za B92.net direktor Muzeja Nenad Vojčić.

Kako navodi, muzej je godinama čuvan i održavan, ali ističe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "da oni nisu naoružani i da su nemoćni pred ovakvim činom“.

Vojčić ističe i da su obavestili nadležne organe i da se sada čeka njihova reakcija i potraga za počiniocima.

"Strašno, u centru grada, pod ključem, da vi ne uspete ovako nešto da očuvate", dodaje Vojčić.

Železnički muzej u Beogradu, inače, osnovan je 1. februara 1950. u sastavu nekadašnjeg Ministarstva železnica Federativne narodne republike Jugoslavije, a

prva stalna postavka otvorena je 30. aprila 1953. godine, pod nazivom "Kroz istoriju Jugoslovenskih železnica".

Osim stalne postavke, u Muzeju se nalazi i izložbena galerija, biblioteka i arhiv.

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda osuđuje čin vandalizma u ložionoci nekadašnje Glavne železničke stanice koja je svedočanstvo razvoja beogradskog železničkog čvora i apeluje na sve relevantne subjekte da se spreči dalja devastacija ovog kompleksa.

"Okretnica, ložionica i vodotoranj Železničke stanice, kao i Savska ulica (ispod mosta Gazela, u kompleksu glavne železničke stanice) uživaju status prethodne zaštite i kao takve moraju biti sačuvane od daljeg propadanja i devastacije poput današnjeg slučaja uništavanja eksponata", kazala je v.d direktora gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Olivera Vučković.

Ona je istakla da o kulturnom nasleđu moraju brinuti oni čije je ona vlasništvo, a radi očuvanja pokretnog i nepokretnog nasleđa ovog izuzetno značajnog segmenta kulturnog nasleđa Beograda, apelovala je na sve relevantne subjekte da spreče dalju devastacija ovog kompleksa, navodi se u saopštenju Zavoda.

Predstavnici svih relevantnih institucija, Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Muzeja nauke i tehnike i Istorijskog muzeja Srbije izaći će na teren, proceniti štetu i dati uslove i mere za sanaciju postojećeg stanja, dodala je Vučković.

Ona je podsetila da su objekti i eksponati jedni od retko očuvanih objekata industrijske železničke arhitekture podignutih pre Drugog svetskog rata, ne samo na prostoru Beograda, već i Srbije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vandali upali u Železnički muzej u Beogradu i napravili HAOS (FOTO)

Izvor: Prva.rs, 11.Sep.2018

Na fotografijama se vide posledice vandalskog sečenja eksponata Železničkog muzeja, lokomotiva i strugova.. "Ovo je jedan vandalski čin. Nije to samo naše, to je opšte dobro, predmeti neprocenjive vrednosti", kaže za B92.net direktor Muzeja Nenad Vojčić.. Kako navodi, muzej je godinama čuvan...

Nastavak na Prva.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.