Vampiri i vegetarijanske kobasice – zašto sve putnici zovu ambasade

Izvor: B92, 31.Dec.2018, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vampiri i vegetarijanske kobasice – zašto sve putnici zovu ambasade

Preko telefona za hitne slučajeve u ambasadama stigla su pitanja o vampirima, slobodnim ženama, vegeterijanskim kobasicama i drugim "hitnim" slučajevima.

Da li postoje vampiri u Poljskoj i kakve su vegerijanske kobasice - samo su neka od bizarnih pitanja koje Britanci postavljaju kad zovu telefon za hitne slučajeve u britanskim ambasadama po svetu.

Ove podatke za 2018. saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije, uz apel da je njihova linija namenjena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << samo za hitne situacije i probleme.

Ipak, Služba za hitne situacije primila je više od 330.000 poziva ljudi koji su tražili pomoć.

Tako je jedna osoba u Holandiji gledala film Hrabro srce i pozvala da postavi pitanja o zapletu - nešto joj nije bilo jasno.

Još jedan Britanac je zvao sa Kanarskih ostrva da zamoli službenike u Ministarstvu spoljnih poslova da mu pomognu - da nagovore upravnika hotela u kojem je odseo da mu da drugu sobu.

Putnik je, izgleda, bio u velikoj muci jer je u njegovu hotelsku sobu "provalila" mačka i urinirala mu po krevetu.

Hitno je tražio pomoć i Britanac koji je pasionirano pratio televizijski šou u kojem poznati plešu, a od svog Ministarstva spoljnih poslova zahtevao je da mu kažu - ko je pobedio u epizodi prethodne večeri. U tom trenutku nalazio se u SAD i nije mogao da se informiše sam.

U isto vreme, konzulati Velike Britanije po svetu su pomogli 3.400 ljudi, koji su morali hitno da budu prevezeni i smešteni u bolnicu na lečenje, kao i 4.900 koji su uhapšeni u inostranstvu.

Izdali su i 29.600 hitnih putnih dokumenata Britancima kojima su pasoši ukradeni ili su ih izgubili.

Na listi omiljenih zahteva građana koje su službenici primili nalaze se:

Portparol Ministarstva spoljnih poslova je rekao: "Žao mi što ne možemo da pomognemo svima i odgovorimo na pitanja o vampirima, mačkama ili takmičenju u plesu.

"Nažalost, postoje stvari koje i dalje ne znamo - na primer - da pravimo vegeterijanske kobasice.

"Ako se nađete u vanrednoj situaciji u drugoj zemlji, obratite se najbližoj britanskoj ambasadi ili konzulatu i naše osoblje će učiniti sve što može da pomogne".

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.