Vakcine protiv raka čekaju, instituti ih nisu naručili

Izvor: Radio 021, 18.Okt.2015, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vakcine protiv raka čekaju, instituti ih nisu naručili

Terapija revolucionarnom kubanskom vakcinom "cimavax EGF" koja, kako tvrde kubanski lekari, utiče na to da se rak pluća ne širi po telu, ostane u čauri i postane hronična bolest kao, na primer, dijabetes, mogla bi da košta pacijente u regionu, pa i u Srbiji, oko 6.000 evra.

Do kraja oktobra trebalo bi da stigne prvih 1.680 jedinica za jednogodišnju terapiju 30 pacijenata, i one će biti besplatne jer je u pitanju donacija Kube Srbiji. S kontingentom tog leka stižu i kubanski >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << lekari koji će obučavati naše o primeni leka. U Srbiji će se ta vakcina, za sada, primenjivati kao neregistrovani lek, odnosno na ime pacijenta.

Zoran Vujović, generalni zastupnik "cimavax EGF" vakcine za zemlje bivše Jugoslavije, kaže za Alo da se nedavno vratio s Kube i da tamo terapija "cimavaksom" obolelih stranaca košta 7.200 evra. "U dve kubanske bolnice pacijenti iz sveta leče se 'cimavaksom'. Terapija, koja podrazumeva 20 doza tog leka, košta 7.200 evra. U Srbiji i zemljama bivše Jugoslavije trebalo bi da bude jeftinije i očekujem da njihovo lečenje neće koštati više od 6.000 evra. Međutim, još se ne zna kakva će biti dinamika uvoza 'cimavaksa' u Srbiju jer sada stiže kao neregistrovani lek i mora da se ispoštuje zakonska procedura o njegovom uvozu", navodi on.

Prema njegovim rečima, neophodno je da zdravstvene ustanove u kojima će se primenjivati "cimavax" apliciraju u Agenciji za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) da se taj lek uveze za tačno određene pacijente.

"Uvoznik će biti Institut za imunologiju i virusologiju 'Torlak', koji podnosi zahtev za uvoz Agenciji. Čim taj zahtev stigne i ALIMS izda pozitivno rešenje, svih 1.680 doza vakcina, koje su spremne na Kubi, mogu već sledećeg dana da krenu put Srbije", navodi Vujović za Alo, dodajući da očekuje da se one pojave u našim zdravstvenim ustanovama krajem ovog meseca.

Prema dosadašnjim informacijama, kubanske vakcine primenjivaće se u Klinici za pulmologiju KC Srbije, KBC "Bežanijska kosa" i Institutu za onkologiju u Kamenici, ali kako za Alo tvrde u Agenciji za lekove, nijedna od te tri klinike nije uputila zahtev za uvoz 'cimavaksa'. Pavle Zelić zadužen za međunarodnu saradnju i odnose sa javnošću u Agenciji kaže da on nema saznanja koje bi zdravstvene ustanove trebalo da podnesu zahtev za uvoz kubanskih vakcina, ali da do sada to nijedna nije uradila.

"Čim zahtev bude stigao, tada ćemo u najkraćem mogućem roku i poštujući zakonsku proceduru i standarde kvaliteta rada izdati odgvorajuće rešenje 'Torlaku' kao uvozniku. Osnovna procedura je da zdravstvene ustanove podnesu zahtev, a nama mora da se obrati 'Torlak' kao uvoznik", navodi Zelić i dodaje da je 'cimavaks' već u kliničkim ispitivanjima u Evropi i da neće biti nikakavih problema da stigne u Srbiju.

Tokom jučerašnjeg dana, Alo je pozvao Ministartvo zdravlja i Republički fond za zdravstveno osiguranje kako bi proverili kada će tačno stići prvih 1.680 doza besplatnih kubanskih vakcina za 30 pacijenata, kada se očekuje dalja distribucija tog leka i pod kojim uslovima i da li će se on naći na nekoj od lista lekova RFZO kako pacijenti ne bi plaćali terapiju, ali nisu uspeli telefonski da stupe s njima u kontakt.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.