VSS:Portal Direktno.rs izvršio neprimeren uticaj na sudiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Feb.2022, 15:58

VSS:Portal Direktno.rs izvršio neprimeren uticaj na sudiju

Visoki savet sudstva (VSS) utvrdio je da je portal "Direktno.RS" izvršio nedozvoljen uticaj na rad sudije Prvog osnovnog suda u Beogradu Ivane Dimovski, koja postupa u predmetu koji se vodio radi izmene odluke o poveravanju maloletnog deteta.

Nakon sprovedenog postupka, VSS je utvrdio nedozvoljen uticaj na sudiju sa namerom da odluku o poveravanju maloletnog deteta donese pod pritiskom javnosti, a ne na osnovu slobodnog sudijskog uverenja.

VS S podseća da je do ovoga >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << došlo kada je, nakon što je utvrđeno mišljenje deteta u prostorijama suda, na internet portalu " Direktno" 2. juna 2021. objavljen je tekst u kome se, između ostalog, navodi: "Mlada sudija Prvog osnovnog suda u Beogradu izazvala je skandal tako što je uz upotrebu sudske straže maloletnom detetu našeg poznatog naučnika i profesora iznudila iskaz u holu suda pred desetinama građana".

Na istom portalu je dva dana kasnije objavljen i tekst u kome stoji: "Novoizabrana sudija Ivana Dimovski nudi svoje privatne usluge kao hostesa na LinkedIn mreži, objavljuje preporuke klijenata, predstavljajući se kao sudija!".

Sudija nadležan da postupa u slučajevima nedozvoljenog uticaja na rad sudija na osnovu člana 27a Poslovnika o radu Visokog saveta sudstva je, po službenoj dužbnosti, pokrenuo postupak za utvrđivanje nedozvoljenog uticaja na rad sudije Dimovski.

Neprimereni uticaj je pravni standard i ceni se prema okolnostima svakog slučaja i definiše se kao svaka radnja koja ima za cilj da utiče na odluku suda bez obzira na ishod dokaznog postupka i rezultat celokupnog postupka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.