VOJSKA NA GRANICI HONGKONGA, KINA UPOZORAVA AMERIKANCE: Ne mešajte se!

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Avg.2019, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VOJSKA NA GRANICI HONGKONGA, KINA UPOZORAVA AMERIKANCE: Ne mešajte se!

- Svi moraju da ostanu mirni i da budu bezbedni - napisao je predsednik SAD

Kina je ponovo pozvala SAD da se ne mešaju u poslove Hongkonga, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova, nakon što je američki predsednik Donald Tramp napisao da se kineska vojska koncentriše prema granici sa Hongkongom.

- Više puta smo izražavali svoj stav po tom pitanju. Hongkong se odnosi isključivo na unutrašnju politiku Kine. Još jednom pozivamo američku stranu da prestane >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da gura nos u poslove Hongkonga - navodi se u pismenom komentaru.

Ranije je Tramp na svom nalogu na Tviteru napisao da je američka obaveštajna služba saopštila da kineske vlasti raspoređuju vojsku na granicu sa Hongkongom.

.

Our Intelligence has informed us that the Chinese Government is moving troops to the Border with Hong Kong. Everyone should be calm and safe!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 13, 2019

​Prethodno je Sju Luin, portparolka kancelarije za Hongkong i Makao, nazvala premlaćivanje dvoje stanovnika kontinentalnog dela zemlja na aerodromu — "gotovo terorističkim činom".

Veliki protesti u Hongkongu traju od juna. Povod za njih bio je razmatranje izmena zakona o izručivanju — ako ga odobre, vlasti u Hongkongu moći će da izručuju osumnjičene jurisdikcijama sa kojima nemaju sporazum o izručivanju, uključujući Tajvan, Makao i kontinentalnu Kinu.

Protesti su u početku bili mirni, ali su svaki put sukobi postajali sve žešći. Već je povređeno nekoliko desetina ljudi.

Poslednja dva dana demonstranti blokiraju rad aerodroma u Hongkongu. Svi letovi su otkazani. Između iznerviranih putnika i demonstranata već su počeli da izbijaju sukobi.

Policija je nakon protesta na aerodromu u sredu uveče privela pet osoba, zbog posedovanja oružja i napada na policijske službenike.

Pogledajte rezultate

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.