VOJNI PUČ! Predsednik Malija podneo ostavku (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Avg.2020, 07:39

VOJNI PUČ! Predsednik Malija podneo ostavku (VIDEO)

Predsednik Malija Bubakar Kejta podneo je ostavku pošto usled vojnog puča u toj zemlji.

Predsednik i premijer Malija Bubu Kise uhapšeni su sinoć u pokušaju vojnog puča koji je u toku, saopštio je jedan zvaničnik Malija koji ne želi da mu se objavi ime, prenela je agencija AP.

Vojska je opkolila rezidenciju predsednika Ibrahima Bubakara Kejte i zapucala u vazduh.

Demonstranti na ulicama mesecima traže ostavku predsednika, a protesti su često bili >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nasilni. Nemiri su počeli juče u gradu Kati, odakle je krenuo i prethodni državni udar pre osam godina.

Vojnici su tamo danas uzeli oružje iz skladišta kasarne i pritvorili visoke vojne oficire. Pretpostavljalo se da se premijer Bubu Kise krije sa predsednikom, a pozvao je vojsku da spusti oružije.

- Ne postoji problem do čijeg se rešenja ne može doći dijalogom - rekao je premijer u jednom ranijem saopšenju.

Ongoing coup in #Mali. The coup leaders say they arrested the President and Prime Minister. Crowds are celebrating in the streets.

Massive demonstrations have been ongoing against French forces and government mismanagement for months. https://t.co/gtnS3lxjrN

— Anonymous 🐈‍⬛ (@YourAnonCentral) August 18, 2020

Ibrahim Bubakar Kejta ima snažnu podršku Francuske, bivšeg kolonizatora.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je večeras pozvao na "hitno i bezuslovno oslobađanje" predsednika Malija koga su zarobili njegovi vojnici.

- Generalni sekretar oštro osuđuje tu akciju i poziva na momentano vraćanje ustavnog poretka i vladavine zakona u Maliju - naveo je u saopštenju njegov portparol, prenela je agencija AFP.

U Briselu je šef diplomatije Evropske unije Žozep Borel sinoć "osudio pokušaj puča u Maliju".

Coup in progress in Mali to bring an end to the French-backed administration of President Ibrahim Boubacar Keita.

The protesters whose movement led to the coup want the end of France's influence in the country. pic.twitter.com/BF43NcEIUi

— Africa Facts Zone (@AfricaFactsZone) August 18, 2020

- Evropska unija osuđuje pokušaj državnog udara u Maliju i odbacuje bilo kakvu protivustavnu promenu. To nikako ne može biti odgovor na duboku društveno-političku krizu koja u Maliju traje već nekoliko meseci - rekao je Borel u izjavi koju su objavile njegove službe.

Agencija AFP javlja iz Njujorka da će sutra, u sredu, o Maliju hitno zasedati Savet bezbednosti UN.

Republika Mali je u unutrašnjosti zapadne Afrike, osma je po prostranstvu na tom kontinentu, a ima 19,1 milion stanovnika od kojih je skoro dve trećine mlađe od 25 godina.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.