VOĐI OPOZICIJE GUBI SE SVAKI TRAG: Tihanovska OSPORILA REZULTATE izbora u Belorusiji i nestala

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Avg.2020, 09:18

VOĐI OPOZICIJE GUBI SE SVAKI TRAG: Tihanovska OSPORILA REZULTATE izbora u Belorusiji i nestala

Najozbiljniji sukobi bili u centru Minska

Prema preliminarnim informacijama sa gotovo svih biračkih mesta, Aleksandar Lukašenko osvojio je 81,35 odsto glasova za novi, šesti mandat predsednika Belorusije, saopštila je sinoć predsednica Centralne izborne komisije Lidija Jermošina. Drugo mesto je osvojila Svetlana Tihanovska za koju je glasalo osam odsto birača, dok je četiri odsto dobio kandidat "Protiv svih".

Izlazne ankete takođe su pokazivale da će Lukašenko >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ubedljivo da pobedi - 79,7 odsto glasova. CIK je pozvao kandidate koji su izgubili na izborima da priznaju poraz.

Međutim, saradnici Tihanovske tvrde da je prema rezultatima alternativnog brojanja glasova ona dobila više od 80 odsto. Tihanovska je sinoć napustila svoj stan "iz bezbednosnih razloga" i od tada se nalazi na nepoznatoj lokaciji u Minsku. Portparoli njene kampanje saopštili su da je ona pobegla iz stana nakon što je policija privela nekoliko njenih aktivista tokom noći.

Nezadovoljne rezultatima glasanja, pristalice opozicije izašle su na ulice u više gradova. Demonstranti u centru Minska bacali su baklje i kamenice na policiju, policija je upotrebila suzavac protiv njih. Učesnici protesta uzvikivali su "Odlazi", a slični potesti održani su i u gradovima Brest i Žodino.

Najmanje jedna osoba je poginula nakon što su je udarila policijska kola, desetine je povređeno u sukobima demonstranata i policije, a uhapšeno je najmanje 120 ljudi.

Lukašenko, koji je na vlasti od 1994. godine, rekao je da će situacija u zemlji ostati pod kontrolom.

Portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova Olga Čemodanova rekla je da je uhapšeno nekoliko osoba, da je policija upotrebila gumene metke protiv demonstranata i da je situacija trenutno pod kontrolom.

Tas navodi da je u protestima učestvovalo nekoliko hiljada ljudi, kao i da su najozbiljniji sukobi bili u centru Minska, gde je policija upotrebila i vodene topove i suzavac protiv demonstranata. Sukobi su, navodi se, trajali nekoliko sati.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.