(VIDEO) Kalinić se juče TUKAO sa stražarima zbog uniforme, a ovako je POKUŠAO DA POBEGNE IZ ZATVORA

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Jun.2021, 15:07

(VIDEO) Kalinić se juče TUKAO sa stražarima zbog uniforme, a ovako je POKUŠAO DA POBEGNE IZ ZATVORA

Protiv Sretka Kalinića (47) pokrenut je novi disciplicnki postupak zbog odbijanja da obuče zatvorsku uniformu. Prethodni postupak je pokrenut zbog pokušaja bekstva iz zatvora.

Posle suđenja za pokušaj ubistva Sretka Kalinića (47) u Zagrebu 2010. godine, protiv ovog pripadnika „zemunskog klana” koji služi zatvorsku kaznu u Zabeli kod Požarevca pokrenut je treći disciplinski postupak za godinu dana – ovaj put zato što je pred polazak za Beograd odbio da obuče zatvorsku >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << uniformu koju su mu doneli, prenosi Objektiv.

Oblačili su ga, kako je sam rekao, na silu, „kao dete”. A doneli su mu, prema njegovim rečima, onu koja je izrađena od materijala na koji, kako tvrdi, ima alergiju. Kalinićevo odbijanje okvalifikovano je kao „odbijanje izvršenja zakonitog naloga ovlašćenog lica, usled čega je nastupila ili mogla nastupiti teža štetna posledica”. Nastavak disciplinske rasprave zakazan je za jul, a ako bude doneto rešenje da jeste učinio ovaj, po zakonu, teži disciplinski prekršaj, Kaliniću preti – samica. To bi mu, naime, bio treći prekršaj.

Prvi disciplinski postupak protiv Kalinića okončan je tako što je tokom poslednja tri meseca 2020. godine imao zabranu prijema paketa. Do toga je došlo jer je u julu Kalinić, kako se moglo čuti, navodno sočno negodovao na račun Nenadovića, nakon što mu je u poslednjem momentu bila uskraćena poseta.

Disciplinski postupak vođen je na sličan način, saznali smo u razgovoru sa advokatom Slavkom Petrićem, a sudija Višeg suda u Požarevcu žalbu je prvo odbacio zbog probijanja roka. Kada mu je Krivično vanpretresno veće predmet vratilo na novo odlučivanje, sudija je žalbu odbio, smatrajući da je disciplinska komisija dobro odlučila.

Na samom suđenju za pokušaj njegovog ubistva, Kalinić, revoltiran, nije štedeo Nenadovića, zbog čega je prvo opomenut, a onda i novčano kažnjen.

Kalinić je 6. septembra 2020. u 12.33 pokušao da pobegne kada se vraćao sa porodične posete ka Sedmom paviljonu, gde je boravio. Otrgao se čuvaru koji ga je držao za nadlakticu i krenuo da trči ka kapiji paviljona. Brzom intervencijom druga dva pripadnika Službe za obezbeđenje, on je sustignut i savladan, a načelnik Službe obezbeđenja zatvora Goran Nenadović događaj je prijavio kao pokušaj bekstva. Kalinić je kasnije kažnjen zabranom raspolaganja novcem, koja je realizovana tokom januara, februara i marta ove godine.

U saopštenju je navedeno da su Kalinić i Željko Milovanović izašli iz svoje ćelije "odvаlivši vrаtа, sаvlаdаli pripаdnikа službe obezbeđenjа i iskočili kroz prozor u dvorište zаtvorа".

- Budnošću i brzom intervencijom pripаdnikа Žаndаrmerije obojicа su odmаh uhvаćenа i vrаćenа u ćelije - saopšteno je tada.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija saopštila je da su svi radnici službe obezbeđenja, koji su radili u bloku iz kog je Kalinić pokušao da pobegne, smenjeni i da su protiv njih vođeni disciplinski postupci.

Slavko Petrić, advokat Sretka Kalinića, rekao je nakon ovog događaja za B92, da ne veruje da je Kalinić pokušao bekstvo, jer se sa njim video neposredno pre toga i da ništa nije ukazivalo na to. Dodao je i da je iz Okružnog zatvora nemoguće pobeći.

Upitan otkud ovakav animozitet između jednog radnika zatvora i osuđenika, advokat Petrić kaže da je verovatno sve počelo zbog operacije na koju je Kalinić morao da ide.

- Sretko je morao na operaciju, da mu se sanira stanje nakon ranjavanja u Zagrebu, ali mu je Nenadović to odlagao - mora bezbednosna procena, pa problem je VMA… na kraju je operisan u Požarevcu. I umesto da bude podvrgnut jednoj, Sretko je do sada bio na tri operacije, a čeka ga četvrta - kaže Petrić, kojeg je angažovao Kalinićev otac na preporuku nekih profesora sa Ekonomskog fakulteta u Subotici, gde je radio. Prema rečima advokata, i drugi imaju problema sa Nenadovićem, samo to ne smeju da kažu.

Tokom disciplinskog postupka nisu proveravani navodi odbrane, koja tvrdi da se radilo samo o protestnoj šali i eventualno nedisciplinovanom ponašanju. Naime, ističu, pored toga što je Kalinić bio vezan lisicama, zatvorski krug je pod jakim merama bezbednosti, plus što se sam zaustavio posle nekoliko koraka. Sve ovo nije proveravano pre odlučivanja, proizilazi iz žalbe.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.