VERSKA HAJDUČIJA U BiH: Na privatnim parcelama Srba podigli sedam džamija

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Feb.2023, 17:03

VERSKA HAJDUČIJA U BiH: Na privatnim parcelama Srba podigli sedam džamija

Vlasnici zemljišta su prvo proterani, njihove kuće su spaljene a onda je na temeljima zgarišta ili nedaleko od njih sagrađen islamski verski objekat.

U Republici Srpskoj je postojala jedna crkva koja je sagrađena na muslimanskoj zemlji. Tri godine posle rata u Konjević Polju kod Zvornika, na imanju Fate Orlović, podignuta je Crkva usekovanja svetog Jovana Krstitelja. Nakon dve decenije suđenja i više sudskih presuda, uključujući i onu Evropskog suda u Strazburu, crkva >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je srušena 2021. godine.

Zvaničnici u Sarajevu i muslimanska javnost su to ocenili kao "pobedu istine i pravde". Što stoji. Ako ćemo pošteno, crkvi tu i nije bilo mesto.

Prosto je neverovatno da je nekim srpskim bilmezima (jer takav idiotluk se može izroditi samo u glavi bilmeza) uopšte pala na pamet ideja da pravoslavnu svetinju prave na privatnom zemljištu muslimanske ratne udovice. Čiji je muž, zajedno sa dvadesetak članova uže, šire porodice i rodbine, stradao u ratu. Od srpske ruke.

Fata Orlović je dočekala pravdu. Bio bi red da je dočeka i Vlado Đerić iz sela Noćajevići kod Kladnja. Naime, na zahtev medžlisa Islamske zajednice, na njegovom imanju je izgrađena džamija. Nedaleko od zgarišta njegove kuće, koju su njegove komšije muslimani zapalili 1992. godine. I Đerić je tražio pravdu pred domaćim i stranim sudovima i institucijama ali je nije našao. Jer je Srbin.  Da je, naprimer, Hrvat i katolik, skoro je sigurno da bi džamija bila uklonjena.

Ali nisu Đerić, džamija kod Kladnja i muslimanski bilmezi koji su tu džamiju podigli, jedini. U Federaciji BiH postoji još najmanje šest džamija koje su sagrađene na srpskoj zemlji. Otetoj srpskoj imovini. Najpoznatija od njih svakako je čuvena džamija kralja Fahda, na Alipašinom Polju, najveća džamija u Sarajevu, čiju izgradnju je finansira kralj Saudijske Arabije. Džamija je sagrađena na zemljištu srpske porodice Mlađen.

Izgradnja džamije je počela kad izgradnja i crkve u Konjević Polju, a otvorena 2000. godine.

Na porodičnoj parceli porodice Mlađen, sagrađena je još jedna džamija - u sarajevskom naselju Mojmilo.

Glavni grad BiH se tiči sa tri nove džamije sagrađene na srpskoj zemlji – i džamija u Rakovici sagrađena je na parceli koja je pripadala srpskoj porodici.

U isto vreme dok su vodile istinski pravno-politički rat da se sruši crkva u Konjević Polju, muslimanske vlasti i Islamska zajednica BiH, podigle su još tri džamije na zemljištu koje pripada srpskim porodicama.

Učinile su to u selu Zdena kod Sanskog Mosta, u mostarskom naselju Vrapčići, u i u Križevićima kod Olova.

I sve te džamije su sagrađene na zahtev lokalnog medžlisa Islamske zajednice, uz odobrenje lokalnih opštinskih vlasti.

Legalizovana verska hajdučija.

Ako je BiH, kao što tvrde njeni zvaničnici i okupacioni visoki predstavnici, i kao što garantuju njen ustav i Dejtonski sporazum, pravna država, ravnopravna zajednica tri naroda i tri tradicionalne religije, odnosno ako u njoj Srbi i pravoslavci imaju ista prava kao što ih imaju muslimani, i ako je u toj i takvoj BiH srušena pravoslavna crkva koja je sagrađena na otetoj muslimanskoj zemlji,  onda bi sve džamije sagrađene na otetoj srpskoj zemlji, u najmanju ruku, morale biti izmeštene na druge lokacije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.