VERNICI SLAVE VELIKI PRAZNIK: Za napredak i sreću danas obavezno pročitajte ovu molitvu

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Mar.2022, 08:29

VERNICI SLAVE VELIKI PRAZNIK: Za napredak i sreću danas obavezno pročitajte ovu molitvu

Prepodobni Prokopije će vam pomoći pri rešavanju problema i dati veru da nastavite dalje.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Prepodobnog Prokopija Dekapolita.

Ovaj svetitelj beše iz Desetograđa (Dekapolisa) oko mora Galilejskog, zbog čega se i prozva Dekapolit.U mladosti odade se životu isposničkom i prođe sve propisane trudove, kojima se srce čisti i duh uzvišava k Bogu. No kada nasta gonjenje zbog ikona od strane zloga cara >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Lava Isavrjanina, Prokopije ustade u zaštitu ikona, dokazujući da ikonopoklonstvo nije idolopoklonstvo, jer hrišćani znaju da klanjajući se pred ikonama ne klanjaju se mrtvoj materiji nego živim svetiteljima koji su naslikani na ikonama.

Zbog toga bi Prokopije zverski mučen, hapšen, bijen i gvožđem strugan. Kad zli car Lav bi ubijen telom, poginuvši dušom ranije, ikone su povraćene u crkve i Prokopije se povrati u svoj manastir gde provede ostatak dana u miru.

U starosti preseli se u carstvo Božje gde gleda s radošću žive angele i svetitelje, čije je likove na ikonama čestvovao na zemlji. Preminuo je u IX veku.

Veruje se da bi na današnji dan trebalo da se pomolite ovom svecu ukoliko vas obuzima sumnja i nesigurnost, a on će vam uslišiti molitve.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.