VERNICI DANAS SLAVE VELIKU SVETITELJKU: Da bi vam naredna godina bila puna sreće, danas morate da uradite jednu stvar

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Dec.2020, 09:02

VERNICI DANAS SLAVE VELIKU SVETITELJKU: Da bi vam naredna godina bila puna sreće, danas morate da uradite jednu stvar

Sveta mučenica Kikilija se, prema predanju, kao velika hrišćanka veoma mlada zavetovala Gospodu Bogu na večno devičanstvo.

Da li imate omiljenu pesmu? Ukoliko je imate, danas je pravi da da je zapevate iz sveg glasa sa osmehom. Danas, pravoslavni hrišćani slave svetu mučenicu Kikiliju, zaštitnicu muzike.

Sveta mučenica Kikilija, ili Cicilija kako se ponegde naziva, živela je u Rimu u trgovačkoj porodicu. Ona se, prema predanju, kao velika hrišćanka veoma >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << mlada zavetovala Gospodu Bogu na večno devičanstvo. Ipak, roditelji nisu ispoštovali njenu želju i odluku te su je na silu udali za neznabožca Valeijana.

Shvatila je Kikilija ovo kao samo iskušenje te je odmah prionula na posao da preobrati svog muža u hrišćanstvo. Prve bračne noći je uspela ne samo to već i da ubedi Valeijana da se krsti i da zajedno žive devstvenim životom.

Valerijan, i sam duboko prihvativši hrišćanstvo, uspeo je svoh brata Tivurija isto da uvede u veru, a zbog nje su obojica osušeni na smrt. Na putu do gubilišta, braća uspeše i vođu straže, izvesnog Maksima da preobrate u hrišćanstvo te na kraju sva trojica zajedno behu pogubljena.

Sveta Kikilija je sahranila tela njihova a zatim i sama osuđena na smrt odsecanjem glave.

Predanje kaže da je dželat tri puta čak mačem udario o vrat svete mučenice, međutim nije uspeo da je ubije. Napravio je samo ranu iz koje je tekla krv koju su okupljani vernici skupljali u marame. Kasnije su, po legendi, te marame lečile i najteže bolesti.

Tri dana je ona bila posečena da bi na kraju izdahnula. Počiva u crkvi u Rimu koja po njoj nosi ime, a sećanje na svetu mučenicu Kikiliju praznuje se zajedno sa Valerijanom, Tivurtijem i Maksimom.

Verovanje kaže da na današnji dan treba slušati muziku i pevati pesme kako bi vam cela naredna godina protekla u radosti, sreći i veselju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.