VELIKI USPEH ŠPANSKIH NAUČNIKA: Dešifrovan genom virusa majmunskih boginja

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Maj.2022, 12:51

VELIKI USPEH ŠPANSKIH NAUČNIKA: Dešifrovan genom virusa majmunskih boginja

Istraživači sa Instituta za zdravlje Karlos III u Španiji uspeli su u potpunosti da dešifruju genom virusa majmunskih boginja koji kruži u zemlji, saopštio je Institut.

- Istraživači su dobili prvi nacrt sekvence 100% genoma virusa koji izaziva majmunske boginje - kaže se u saopštenju.

Saopšteno je da su rezultati dobijeni na osnovu genomske analize uzoraka uzetih od 23 pacijenta. Studija je potvrdila da je epidemiju majmunskih boginja u Španiji >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << izazvao zapadnoafrički soj virusa, koji je najmanje virulentan.

Naučnici takođe veruju da sekvencirani uzorci, po svemu sudeći, pripadaju istoj epidemiji koja se nalazi u drugim evropskim zemljama, pošto su dobijeni genomi skoro isti kao oni koji su već sekvencionirani u drugim zemljama.

Dobijeni nacrt je jedan od najkompletnijih u ovom trenutku.

Investigadores del Instituto de Salud Carlos III de España han conseguido el primer borrador de la secuencia completa del virus causante de la viruela del mono (Monkey Pox) a partir de las muestras de 23 pacientes.https://t.co/bcm9VYeMlw

— EFE Noticias (@EFEnoticias) May 26, 2022

Prvi slučaj infekcije kod ljudi majmunskim boginjama identifikovan je 1970. godine. Kasnije je ova dijagnoza ljudima više puta postavljana, ali su, po pravilu, zaraženi bili u Africi. Prenošenje virusa, prema medicinskim zapažanjima, obično se dešavalo sa životinje na čoveka.

U poslednje vreme lekari su naišli na desetine slučajeva majmunskih boginja u raznim evropskim zemljama, kao i u Americi i Australiji.

Istovremeno, stručnjacima nisu sasvim jasni načini širenja infekcije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.