VELIKI GUBITAK ZA KULTURU: Preminuo novinar, književnik i filmski kritičar Milan Vlajčić

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Feb.2022, 23:29

VELIKI GUBITAK ZA KULTURU: Preminuo novinar, književnik i filmski kritičar Milan Vlajčić

Veliki gubitak za svet umetnosti.

 Novinar, književnik i književni i filmski kritičar Milan Vlajčić preminuo je danas u 83. godini u Beogradu.

Vlajčić je rođen 23. avgusta 1939. u Beogradu. Diplomirao je na Katedri za opštu književnost sa teorijom književnosti beogradskog Filološkog fakulteta.

Književne kritike i oglede objavljuje od 1960. u časopisu "Delo" i drugim publikacijama.

Uređivao je kulturne rubrike "Studenta" i "Mladosti", >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << književne listove i časopise "Vidici", "Gledišta" i "Književni glasnik".

Od 1970. kao novinar i urednik dnevnog lista „Politike“ pisao je o pozorišnu, televizijsku i radio-kritiku, a od 1985-2004. bio je stalni filmski kritičar tog lista.

Od 2004-2017 bio je je filmski kritičar i kulturni komentator dnevnog lista "Blic".

Tokom poslednje dve godine, bio je kritičar portala i dnevnog lista "Nova".

Na konkursu Morava-filma (Beograd) dobio je najvišu nagradu za najbolju jugoslovensku filmsku kritiku 1977. godine.

Dobitnik je još niza nagrada, među kojima su "Milan Bogdanović" za 1981. godinu za najbolju novinsku književnu kritiku u novinama, na radiju i TV, "Dušan - Duda Timotijević", koju dodeljuje nedeljni list TV novosti, za najbolju televizijsku kritiku u jugoslovenskim medijima u 1984. godini, "Zlatno pero”,koju dodeljuje Institut za film u Beogradu, za najbolju filmsku kritiku u jugoslovenskim medijima u 1988. godini i Zlatni beočug grada Beograda 2000. godine za trajni doprinos kulturi.

Bio je jedan od osnivača i prvi predsednik Suda novinske časti u Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS), član Srpskog književnog društva (SKD) i srpskog Pen-Centra, Međunarodne asocijacije filmskih kritičara FIPRESCI (Minhen), akademija AFUN i PANU.

Bio je član međunarodnih žirija na filmskim festivalima u Kanu, Berlinu, Veneciji, Monrealu, Beču, Minhenu, Krakovu i Monpeljeu. Tokom 70-ih i 80-ih, u dva mandata bio je član NIN-ovog žirija.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.