VELIKI DAN ZA SRPSKO ZDRAVSTVO: Danas se otvara prva banka REPRODUKTIVNIH ĆELIJA! Ko sve može da bude donor?

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Maj.2019, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VELIKI DAN ZA SRPSKO ZDRAVSTVO: Danas se otvara prva banka REPRODUKTIVNIH ĆELIJA! Ko sve može da bude donor?

U Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije u Višegradskoj ulici u Beogradu otvara se prva banka reproduktivnih ćelija. Donori spermatozoida i jajnih ćelija mogu biti muškarci do 40. godine i žene od 21. do 34. godine.

Profesor dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS-a navodi da donori spermatozoida i jajnih ćelija mogu biti muškarci do 40. godine i žene od 21. do 34. godine ali da moraju da prođu testove i preglede >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << propisane pravilnicima.

- Postoje u pravilnicima striktne analize i procedure koje mora da prođe svaki donor od klasičnog pregleda, preko intervjua, psihološke i genetske procene, labaratorijskih testova, analiza na polno prenosive i tropske infektivne bolesti. Znači niko neće moći da bude donor, a da ne ispunjava sve te propisane uslove - objašnjava Stefanović.

Dodaje da se osnivanjem banke proširuje krug lica koji mogu učestvovati u ovim postupcima.

- Ljudi će moći da budu i donori i darovaoci reproduktivnih ćelija i embriona, ali i njihovi primaoci - objašnjava Stefanović.

Dodaje da je banka značajna pre svega za one parove koji uz pomoć svojih ćelija ne mogu da dobiju svoje potomstvo, ali i one koji boluju od nekih težih bolesti koji dovode do gubitka reproduktivnih funkcija.

- Bez obzira da li je to jedan supružnik ili su oba, oni će moći da dobiju embrione ali naravno i oni koji boluju od nekih težih bolesti a koje dovode do gubitka reproduktivnih funkcija će moći da dobiju ćelije ali će takođe moći da zamrznu svoja tkiva i eventualne jajne ćelije koje će koristiti naprimer nakon lečenja - objašnjava Stefanović.

Dodaje da je zakonom predviđeno i da žene bez partnera u nekom trenutku mogu da dobiju reproduktivne đelije.

Ističe da je danas veliki dan za srpsko zdravsto, za građane Srbije koji imaju problem sa sterilitetom.

- Osnivanjem banke reproduktivnih đelija tkiva i embriona dovršava se nešto što je započeto još pre deset godina i mi smo veoma srećni i ponosni što su Ministarstvo zdravlja i ministar Zlatibor Lončar uspeli da osnuju banku koja će raditi zarad dobrobiti građana Srbije. Ponosni smo što se ova banka nalazi na Klinici za ginekologiju i akušerstvo KCS-a koje je i pionir vantelesne oplodnje i biomedicinski potpomognutog oplođenja jer je ovde prva beba rođena još 1991. godine - navodi Stefanović.

Dodaje da se banka osniva na principima poštovanja svih svetskih i evropskih vodiča i standarda radi kontrolisanja kvaliteta i da će tim koji tu bude radio - ginekolozi, embriolozi, infektolozi, mikrobiolozi, psiholozi i pravnici učiniti sve da banka radi za dobrobit građana Srbije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.