VB da ne podržava bagru i reši se kolonijalnih navika

Izvor: B92, 09.Okt.2016, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"VB da ne podržava bagru i reši se kolonijalnih navika"

Predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin izjavio je da bi Britanija trebalo da prestane da podržava kojekakvu bagru u svetu i da se oslobodi kolonijalnih navika

On je na taj način prokomentarisao izjavu stalnog predstavnika Velike Britanije pri UN Metjua Rakrofta o tome da veto Rusije na francuski predlog rezolucije predstavlja „ciničnu zloupotrebu privilegija stalne članice SB UN“.

„Predstavnik Britanije je patetično uzvikivao da se prekinu vazdušni napadi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ovog trenutka. Da, zaista, prekinite da podržavate kojekakvu bagru širom sveta poput terorista i ekstremista. Štaviše, prekinite da se mešate u pitanja suverenih zemalja, batalite svoje kolonijalne navike, ostavite svet na miru. Upravo će se tada situacija popraviti u mnogim delovima naše planete“, rekao je Čurkin.

Juče su na sednici Saveta bezbednosti UN iznesena dva predloga rezolucije o Siriji. Na francusku verziju rezolucije je Rusija stavila veto. To je ujedno 14. po redu veto otkad je Rusija 1992. godine nasledila stalno članstvo u toj organizaciji od SSSR-a.

Istovremeno, ruski predlog rezolucije koji je podržavao plan specijalnog izaslanika UN za Siriju Stafana de Misture takođe nije usvojen, jer nije skupio dovoljno glasova podrške.

Iz Ministarstva inostranih poslova Rusije navode da Francuska u svom predlogu rezolucije nije uzela u obzir ruske predloge za korigovanje teksta, što je Moskva protumačila kao pokušaj zloupotrebe autoriteta Saveta bezbednosti UN da se nasilnim putem smeni aktuelna vlast u Siriji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.