VB: Otvara se prva zatvorska jedinica za transrodne osobe

Izvor: B92, 03.Mar.2019, 21:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VB: Otvara se prva zatvorska jedinica za transrodne osobe

U Velikoj Britaniji ove nedelje biće otvorena prva zatvorska jedinica za transrodne osobe, saopštilo je britansko ministarstvo pravde.

U to krilo u okviru ženskog zatvora u južnom delu Londona za sada će biti smeštene tri osobe koje su rođene kao muškarci, ali su u međuvremenu postale žene, navodi Bi-Bi-Si.

Zvaničnici navode da te tri zatvorenice koje imaju sertifikate o promeni pola, neće imati pristup drugim ženama u zatvoru Daunvju.

Ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pravde je navelo da je bezbednost zatvorenika njihova najveća briga.

Potez je usledio pošto je transrodna zatvorenica Karen Vajt seksualno napala dve žene dok je bila u pritvoru u Vejkfildu.

Ona je osuđena na doživotnu robiju zbog seksualnih dela.

Broj transrodnih zatvorenika u Velikoj Britaniji nije lako izračunati i on se stalno menja.

Bi-Bi-Si je u avgustu objavio da u Škotskoj ima 17 transrosnih zatvorenika, a 125 u Engleskoj i Velsu, dok za Severnu Irsku nisu navedeni podaci.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.