VATIKAN POKUŠAO DA ZATAŠKA NEOPROSTIVI SKANDAL: Nemački nadbiskup morao na spiritualni tajmaut

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Sep.2021, 15:40

VATIKAN POKUŠAO DA ZATAŠKA NEOPROSTIVI SKANDAL: Nemački nadbiskup morao na "spiritualni tajmaut"

Rimokatolička crkva na staklenim nogama

Rimokatolički nadbiskup iz Kelna Rajner Marija Velki (65) uzeće "spiritualni tajmaut" od svojih dužnosti, ali će ostati na položaju, a nakon što je počinio niz velikih grešaka u vezi s krizom oko navodnog seksualnog zlostavljanja u crkvama, saopštio je Vatikan.

Velki se suočio sa kritikama zbog načina na koji se odnosio prema navodima o seksualnom zlostavljanju dece, konkretno, zbog toga što je odlagao >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << izveštaje o zlodelima sveštenika, a za šta je nalazio izgovore u nedostatku metodologije, preneo je Rojters.

Jasno je da Velkiju treba vreme da "razmisli, da se obnovi i pomiri", saopštio je Vatikan nakon razgovora pape Franje i Velkija o krizi koja je uzdrmala Rimokatoličku crkvu u Nemačkoj, dodaje britanska novinska agencija.

- Ovo je dovelo dotle da je papa udovoljio želji Rajnera Marije Velkija da uzme spiritualni tajmaut - naveli su iz Vatikana.

Papa je u maju poslao dvojicu visokih biskupa da istraže način na koji se nadbiskup Velki iz Kelna odnosio prema optužbama za seksualno zlostavljanje u najvećoj nemačkoj nadbiskupiji. Vatikan je naveo da nema dokaza da je Velki prekršio zakon u vezi sa slučajevima seksualnog zlostavljanja.

- Bez obzira na to, počinio je velike greške u načinu na koji se nosio sa ovim pitanjem, pre svega, u oblasti komunikacije. To je doprinelo većoj krizi u samopouzdanju, što je uzdrmalo mnoge vernike - naglasili su iz Vatikana.

Velki je saopštenjem zahvalio papi, konstatujući da prethodnih meseci nije izgubljeno poverenje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.