VANREDNO OBRAĆANJE PREDSEDNIKA: Priština svojevoljno ukida KS tablice, suprotno svim normama - sve što želimo je poštovanje sporazuma (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Avg.2022, 19:42

VANREDNO OBRAĆANJE PREDSEDNIKA: Priština svojevoljno ukida KS tablice, suprotno svim normama - sve što želimo je poštovanje sporazuma (FOTO/VIDEO)

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti iz zgrade Predsedništva na Andrićevom vencu.

Kako je juče, na vanrednoj konferenciji povodom situacije u južnoj srpskoj pokrajini, rekao direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, predsednik Vučić se juče sastao sa predstavnicima Srba na KiM.

- Sa Miroslavom Lajčakom sam razvograo, i nastaviču. Ali ako neko misli da je moguce da ponove 14.mart 2004. godine, to se neće >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dogoditi. Sve što želimo je mir i poštovanje sporazuma, samo to tražim - rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara o tome kako da se ponašaju Srbi koji se posle ponoći zateknu na administrativnoj liniji, Vučić kaže da je uplašen zbog reakcije srpskog naroda.

- Moj savet je da budu mirni, šta god da pokušaju, da sačuvaju pribranost i smirenost. Ako krenu u mitinge, neka to rade mirno i da ne daju Albancima nijedan povod da počnu da pucaju u masu. Samo budite mirni i dajte nam vreme. Albancima upućujem molbu da, zbog Kurtijeve bezobzirnosti, ne krenu u napad na Srbe. Jedina mi je molba da se sačuva mir - kaže Vučić.

Ističe da je atmosfera dovedena do usijanja i da "Srbi zuluma više trpeti neće".

- Ovo su mi deset puta Srbi juče ponovili. Skoro da sam klekao pred njih i molio ih za mir. Na kraju sam uspeo da dobijem obećanje da neće provocirati ili napadati Albance, bez obzira šta oni budu radili. Situacija je mnogo ozbiljnija nego što se mnogima čini - kaže Vučić.

Dodaje da je pokušao da razgovara sa nekim ljudima, ali da su mnogi na odmorima.

- Samo se nadam da neće morati da se vraćaju sa brčkanja. Boga molim za to - kaže Vučić.

O Sančezu, Aidi Ćorović i cepanju srpske zastave i glasova

- Ja sam razgovarao sa Orlićem koji je redstavljao stranku koju vodim, mi smo više nego fer ispali, jer naravno ovi iz opozicije govore samo da je loše. I da Srbija bude normalna demokratska zemlja. Što se tiče bolesnog pisanja hrvatskih medija, ja sam već navikao na takve uvrede, čak i moja deca znaju, naučio je već i mali Vukan, ali ne znam gde baš Sančeza nađoše, toliko je dama bilo zainteresovano za tu večeru. Nek pogledaju kome oni daju Cveće, ja sam dao Jeleni i Kolindi, ne znam koliko je džentlmenski dočekivanje stranih trupa sa cvećem.

- Prvi put cujem da je Aida cepala zastavu, to je krivično delo i nadležni organi preduzimaju i gone ih. Nema ikakve sumnje da će proći nekažnjeno.

- Srbiji je potrebna Srbija. Srbija ima svoje granice ustavom republike Srbije zapisane, tu zemlju moramo da štitimo i razvijamo, da razmisljamo o fabrikama i većim platama, naš narod samo to traži i ne treba niko da nas uvlači u neke igre, jer smo uvek stradali - rekao je predsednik.

- Vidim da postaje glavno pitanje održavanje tog skupa, mnogo je laži i neistina, još uvek se ne zna ni kada će ni da li će biti održano. Pojedini se o Jasenovcu se ne izjašnjavaju ali su zato jako glasni oko toga - rekao je Vučić.

- Srbija će čuvati stabilnosti, a o odlukama ćete biti obavešteni. Crkva ima svoje dogme i crkvu mogu da razumem. Na najbedniji način se dodvoravaju narodu, pojedini političari.

- Najbitnija je sloboda građana Srbije, samo nam je falio još taj problem pored svega, da nam se još nešto stavi na grbaču, bednici jedni, sram vas bilo, udrite još malo po svojoj državi. Nema predaje živela Srbija - zaključio je predsednik.

Vučić je poručio da je situacija na KiM teška za naš narod i da to traje decenijama. Situacija, kako kaže, nikad nije bila složenija nego danas.

- Dame i gospodo novinari želim da vas obavestim da je situacija za naš narod na Kosovu i Metohiji veoma komplikovana i veoma složena - rekao je Vučić na početku obraćanja i dodao:

- Mislim da nikada nismo bili u složenijoj i težoj situaciji nego što smo danas.

Predsednik je dodao i da Prištinski režim uvek od sebe pravi žrtvu.

- Prištinski režim pokušava, praveći od sebe žrtvu, da iskoristi situaciju u svetu i igrajući na kartu "veliki-mali Putin" i Kurti u ulozi Zelenskog, da nametnu nešto našem narodu na severu KiM. Poslali su svoje jedinice na administrativne prelaze sa željom da zaustave sve koji imaju srpske lične karte - kaže Vučić.

Dodaje da ova akcija treba da počne večeras u ponoć, a Srbi treba da se nateraju da odustanu od KM tablica.

- Neki bi rekli da to ne treba da stvara neki problem. Albanci su jedinstveni i pozivaju se na sporazum koji su potpisali Borko Stefanović i Edita Tahiri - kazao je predsednik.

Priština svojevoljno ukida KS tablice, vidite pečate i sva dokumenta, to van normi koje smo potpisali. Priština danas hoće da kaže da ne postoje KS tablice, možete da imate samo RKS tablie, nećemo da dzvolimo KM tablice. Suprtono svim normama, na silu vode kampanju - izjavio je Vučić.

Ističe da Albanci to žele da iskoriste i da kažu da je to "reciprocitet", jer imaju pravo u skladu sa tzv. ustavom Kosova. Vučić kaže da je ovo najgluplje objašnjenje koje je čuo.

Iz istog sporazuma, kako kaže, Albanci su doneli odluku o skidanju tablica. Sporazum iz 2016. godine kaže da će važenje KS tablica (koje Beograd prihvata) biti produženo do 2021. godine. Međutim, 2020. godine, Priština svojevoljno ukida KS tablice.

- Priština hoće da kaže da su oni suverena država i zato ukidaju KS tablice. Dakle, rade suprotno od svega potpisanog, ne postoji stvar koju ne pokušavaju da prodaju Srbima - kaže Vučić.

Podseća da Albanci nisu ispoštovali svoj deo Briselskog sporazuma, pa su Srbi rešili da stave banere i bilbord "dobro došli u ZSO". Zato su uhapšeni Srbi i Romi u Gračanici i Ranilugu, a transparenti su uklonjeni.

- ZSO nije formirana 3390 dana! Postoji međunarodni sporazum, ali on ne odgovara Albancima, pa onda Kurti kaže da on nije dobar ni za Srbe. I niko iz međunarodne zajednice nije osudio hapšenje Srba i Roma - rekao je predsednik.

Podseća da su juče uhapšena dvojica mladića jer su nosili majicu sa srpskom trobojkom i natpisom "Nema predaje". Za Vidovdan je, podseća, uhapšen Nikola Nedeljković jer je, tobože raspirivao mržnju - našli su mu zastavu i pevao je patriotske pesme.

Srbin iz Subotice je takođe priveden zbog zastave, momci su zaustavljeni na administrativnoj liniji jer su nosili majice sa srpskim simbolima, na Gazimestanu su pretresali srpsku monahinju...

- Od dolaska Kurtija na vlast, miljenika Kvinte, za 50 odsto više napada na Srbe se dogodilo, dok se 35 napada dogodilo na objekte SPC i groblja.

Predsednik je potom imao i poruku za Srbe sa Kosova i Metohije.

- Srpski narod sa Kosova i Metohije sve manje ima sluha za moje molbe, a moja molba je da sačuvamo mir po svaku cenu. Molim Albance da se zaustave i Srbe da ne nasednu na provokacije, ali molim i predstavnike moćnih i velikih zemalja koje su priznale nezavisnost tzv. Kosova da malo vode računa o međunarodnom pravu i da spreče njihove miljenike da ne izazovu sukob. Mi ćemo da molimo za mir i da tražimo mir, ali, odmah da vam kažem, predaje neće biti i pobediće Srbija. Drznu li se da krenu u progon, maltretiranje, ubijanje Srba - Srbija će pobediti! To je sve što imam da kažem - izjavio je predsednik.

Podsetimo, vlada privremenih organa u Prištini donela je odluku da od 1. avgusta izdaje potvrde za građane koji poseduju dokumenta Srbije i da počne preregistracija automobila sa srpskim tablicama.

Ministar spoljnih poslova i funkcioner SNS Nikola Selaković izjavio je da Albanci spremaju "pakao" na KiM i da će se danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastati sa predstavnicima Srba sa KiM a sutra uveče obratiti javnosti.

Selaković je rekao nakon sednice Predsedništva SNS da su razmatrali aktulenu političku sitauaciju u zemlji i regionu i da su konstatovali ozbiljnu zabrinutost zbog toga što albanska strana na KiM "bukvalno priprema pakao u narednim danima".

On je istakao da jednostrane mere, koje je Priština do sada donosila po ko zna koji put, nikada nisu ništa dobro donele. Rekao je i da je uveren da će se Srbija ponašati kao i do sada od kada je Aleksandar Vučić u vlasti tako da ćemo povući najbolje moguće i najmudrije poteze.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.