VAKCINISANE MAME DOJENJEM ŠTITE BEBE OD KORONE: Majčino mleko zaštita i od novih sojeva koronavirusa?

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Apr.2021, 08:14

VAKCINISANE MAME DOJENJEM ŠTITE BEBE OD KORONE: Majčino mleko zaštita i od novih sojeva koronavirusa?

Istraživanje upućuje na zaključak da bi ovo potencijalno mogao da bude dobar vid zaštite novorođenčadi

U mleku dojilja šest nedelja nakon što su primile vakcinu protiv koronavirusa pronađene su značajne količine antitela, pokazalo je najnovije istraživanje u Izraelu.

S obzirom da ni vakcinisane majke ni deca, koja su uzimala majčino mleko, nisu imale nikakve značajne negativne reakcije, istraživanje upućuje na zaključak da bi ovo potencijalno mogao da >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << bude dobar vid zaštite novorođenčadi od koronavirusa, posebno od novih sojeva koji mogu opasniji po mališane.

U Izraelu jedna od prioritetnih grupa za vakcinaciju su bili zdravstveni radnici, među kojima je bilo i dojilja koje su podsticane da se vakcinišu. U istraživanju, koje je od 23. decembra do 15. januara, sprovelo nekoliko instituta u Izraelu, učestvovalo je 84 dojila, koje su dobile dve doze "Fajzer-Biontek" vakcine u razmaku od 21 dan. Majke su kao reakciju na vakcinu u najvećem broju slučajeva prijavljivale samo lokalni bol, a četiri bebe su dobile temperaturu tokom perioda ispitivanja.

- Studija je utvrdila snažno lučenje antitela IgA i IgG u majčino mleko tokom šest nedelja nakon vakcinacije. IgA antitela su bila evidentna već dve nedelje nakon vakcinacije i bila su praćena rastom IgG nakon četiri nedelje, odnosno nedelju dana nakon druge vakcine. Antitela pronađena u mleku ovih žena pokazala su snažne neutralizujuće efekte, što ukazuje na potencijalni zaštitni efekat kod novorođenčeta - navodi se u studiji objavljenoj na medicinskom portalu "Jama".

* Nijedna majka ni beba nisu doživele bilo kakvu ozbiljnu neželjenu reakciju

* Lokalni bol u ruci je bila najčešća nuspojava

* Četiri bebe su dobile temperaturu tokom perioda ispitivanja - 7, 12, 15 i 20 dana nakon vakcinacije majke

* Tri bebe su imale simptome infekcije gornjih disajnih puteva, uključujući kašalj i nisu zahtevale lečenje

* Jedna beba je lečena antibioticima

Pulmolog dr Snežana Rsovac, načelnica pedijatrijske i neonatološke intenzivne nege u Tiršovoj, kaže za Kurir da su limiti ovog istraživanja u tome što je rađeno na manjem broju žena, kao i to što nisu rađena PCR testiranja. Ali, vrlo je značajno, kako kaže, to što nijedno dete ili dojilja nisu imali bilo kakvu značajnu negativnu reakciju:

- Po trenutno važećim preporukama Unicefa, dojilje koje su obolele od korone ne treba da prekidaju dojenje, jer se pokazalo da deca nisu imala transmisiju virusa na taj način. Preporuka Unicef je i da se dojilje koje su visokorizične vakcinišu i ne prekidaju dojenje, ali još uvek nema takvih preporuka na globalnom nivou. Do sada se nije pokazalo da vakcine negativno utiču, pogotovo kada je mRNA vakcina u pitanju. Još uvek se rade istraživanja, a ukoliko budu pozitivna to bi značilo zaštitu i za majku i za dete. Kod beba do sad nismo imali težu kliničku sliku, ali, ne znači da je neće biti ako dođe do nekih mutacija virusa.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.