VAKCINA KAO NAJEFIKASNIJA ZAŠTITA OD KORONE: Evo kakvo je mišljenje struke i građana o tome

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Jul.2020, 07:52

VAKCINA KAO NAJEFIKASNIJA ZAŠTITA OD KORONE: Evo kakvo je mišljenje struke i građana o tome

Vakcina se većinski smatra prekretnicom u istoriji čovečanstva, jer je odgovorna za istrebljenje boginja širom sveta i ograničavanje bolesti kao što su polio, male boginje i tetanus

Vakcina je jedina prava zaštita protiv kovida, a prioritet za imunizaciju trebalo bi da imaju lekari i hronični bolesnici.

Vakcinacija je najdelotvorniji i najefikasniji način zaštite stanovništva od korona virusa i ovu vakcinu bi trebalo primeniti na što većem broju građana, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << a na listi prioriteta trebalo bi da budu zdravstveni radnici, laboranti i svi oni koji su u velikoj meri izloženi virusom, kao i hronični bolesnici.

U Srbiji iz dana u dan raste broj zaraženih, bolnice su pune, a sve veći broj građana, čak i mladih ljudi, gubi bitku sa koronom, te je s toga i vest, koju je u sredu saopštio predsednik Vučić, da bi Srbija već do kraja godine mogla dobiti vakcinu protiv korone izazvala veliku pažnju javnosti.

Virusolog dr Ana Gligić kaže da ovaj virus neće jednostavno nestati i da će iz godine u godinu praviti problem ukoliko se stanovništvo ne prokuži.

- Vakcinu protiv korona virusa trebalo bi primeniti na što većem broju ljudi, ali bi svakako trebalo napraviti listu prioriteta, i to ne po starosti, jer obolevaju svi, mladi i stari i deca, već po izloženosti virusu. Tu bi na prvom mestu bili laboranti i medicinski radnici, ali, recimo, i zaposleni u javnim službama koji rade sa velikim brojem ljudi, vozači i oni što rade u saobraćaju... - smatra dr Gligić i dodaje: - Oksford je napravio vakcinu i već je isprobava na ljudima. Reč je o genetski modifikovanoj vakcini. Kinezi su takođe napravili vakcinu i testiraju je na vojsci, a iako Rusi rade dosta u tišini, na osnovu prethodnih iskustava, imam dosta poverenja u njih. U svakom slučaju, pored ovih obimnih istraživanja, da bi neka vakcina mogla da se izveze, potrebno je da je odobri SZO. Svaka zemlja može napraviti svoju vakcinu i primeniti je na svom stanovništvu, ali neće svaka dobiti licencu za izvoz - kaže dr Gligić i dodaje da će se o samoj proceduri vakcinacije u Srbiji, obaveznosti vakcinisanja, kao i o prioritetnim grupama više znati kada istraživanja budu završena.

Građani o vakcinaciji

Dragan Hijaković (70), taksista: Ko je lud da se ne vakciniše

Ko je lud da se ne vakciniše?! Vakcinisao sam se pre 40 godina, zašto ne bih sada? Jedino ako nije neko muvanje, ali naši iz „Torlaka“ sigurno neće dozvoliti to.

Miljana Vukomanović (26), biolog: Samo da je proverena

Ja sam završila Biološki fakultet, tako da nemam ništa protiv vakcina, naravno ako su prethodno ispitane, da bismo znali šta primamo i šta dajemo deci. Ukoliko je provereno, onda bih se i ja vakcinisala.

Klara Stojanović (20), student: Ako štiti, što da ne

Ako su validne i rade posao za koji su i namenjene, onda bih primila vakcinu, zašto da ne? Ne vidim ništa loše u tome.

Ljubica Blaženski (58): Stare su kvalitetnije

Ranije sam se vakcinisala, ali nisam sigurna da će ova biti istog kvaliteta. Za kratko vreme će biti napravljene, i to mi ne uliva sigurnost.

Inače, vakcina se većinski smatra prekretnicom u istoriji čovečanstva, jer je odgovorna za istrebljenje boginja širom sveta i ograničavanje bolesti kao što su polio, male boginje i tetanus. A prof. dr Miljko Ristić, naš najpoznatiji kardiohirurg, kaže da je vakcina protiv korona virusa od ključne važnosti i za srčane bolesnike:

- Svi bi trebalo da se vakcinišu jer je to jedina prava zaštita protiv virusa. Do sada nije izmišljen nijedan lek koji je efikasan u borbi protiv ovih mikroorganizama. Korona virus je opasan za pluća i srce, i sigurno je da su srčani pacijenti koji već imaju problema sa kardiovaskularnim sistemom u većem riziku.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.