Uznemirujući satelitski snimci: Vatra i dim se vide iz svemira FOTO

Izvor: B92, 25.Avg.2019, 09:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uznemirujući satelitski snimci: Vatra i dim se vide iz svemira FOTO

Vašington -- Uznemirujući satelitski snimci NASA iz svemira ukazuju na ogromne razmere požara koji su u proteklom periodu zahvatili amazonsku prašumu.

Vatra i dim iz Amazona jasno se vide iz svemira, a NASA-ine fotografije pokazuju da je situacija u nekoliko brazilskih država zastrašujuća.

Snimci NASA prikazuju porast vatre i dima u brazilskim državama Rondoniji, Mato Grosou i Amazonasu.

Više od polovine požara je u ogromnom Amazonskom basenu, gde >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << živi više od 20 miliona ljudi.

Od početka godine izbilo je više od 75.000 požara, što je 83 posto više u odnosu na prošlu godinu i najviše otkako se vodi evidencija o tome. Poslednji požari divljaju već tri sedmice, što je podstaklo antivladine proteste i alarmiralo međunarodnu javnost.

Ekološke organizacije i istraživaci kažu da su vatru najvjerovatnije zapalili ljudi koji su želeli da očiste zemlju kako bi je koristili u poslovne svrhe.

Iz neprofitne organizacije Amazon Watć, koja radi na zaštiti prašume, tvrde da su farmeri podmetali šumske požare kako bi stvorili pašnjake, a da im je u tome pomogla konzervativna brazilska vlada, prenosi portal Klix.ba.

"Nezapamćeni požari koji pustoše Amazon su međunarodna tragedija i opasan doprinos klimatskom haosu", rekao je Kristijan Poarije, programski direktor ove organizacije.

U međuvremenu brazilski predsednik Žair Bolsonaro uputio je vojsku da pomogne u gašenju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.