Uz nove tehnologije se i u malim sredinama može zaraditi kao u Evropi

Izvor: RTS, 31.Jan.2020, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uz nove tehnologije se i u malim sredinama može zaraditi kao u Evropi

Mnoga preduzeća svojevremeno poznata u Jugoslaviji propala su, kao i njihovi poslovni objekti širom Srbije. Neki od njih će ipak biti obnovljeni. Novi vlasnik požeške "Budimke" planira prehrambenu delatnost, dok će se na prostoru nekadašnje fabrike nameštaja baviti robotikom.
Nekada sinonim za kvalitetan hrastov nameštaj u Jugoslaviji, preduzeće "Napredak" nije uspelo da prebrodi period tranzicije. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Na površini od pet i po hektara uskoro će početi proizvodnja industrijske robotike.

Kupac je požeško preduzeće čiji se roboti izvoze širom sveta i koje planira da proširi delatnost visokih tehnologija i otvori nova radna mesta.
Goran Janković, vlasnik preduzeća "Inmold" navodi da je zbog same složenosti posla preduzeću potrebna visokoobrazovana radna snaga.  
Požežanka Jelena Kovačević dala je otkaz u poznatoj nemačkoj kompaniji u Beogradu i odlučila da kao mašinski inženjer karijeru nastavi u rodnom kraju.
"Mislim da ko ima šansu za dobrim poslom ovde da treba da se vrati definitivno. Zato što kako vreme prolazi, male sredine mogu da se razvijaju dosta više. Da imamo iste mogućnosti, kao i tamo u Beogradu, čak i za boljim životom i većim standardom nego tamo negde", objašnjava Kovačevićeva.
Od tri stotine zaposlenih, 65-oro su mašinski inženjeri, a Goran Janković planira da poveća broj mladih stručnjaka koji će raditi u Požegi. Devet godina stipendira srednjoškolce i studente, trećina njih se zaposlila u preduzeću koje proizvodi robotiku, a dualno obrazovanje je po uzoru na Nemačku.
"Trudimo se da se deca osećaju opušteno, da ne budu u nekakvoj tenziji, da idemo da se rekreiramo – plivamo, skijamo, planinarimo, da odlazimo na razne akcije i druženja i piknike. Tako da to prosto bude jedno učenje i kroz druženje", navodi Tomislav Miletić, glavni mentor praktične nastave.
Da bi bolje upoznali svoju zemlju i gradili karijeru u rodnom kraju, stipendisti pored praktične nastave uživaju u čarima Srbije, posebno zlatiborskog kraja.
Ovde su sigurni da upravo nove tehnologije otvaraju perspektive da se i u manjim sredinama može zaraditi i živeti kao u Evropi. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.